Bellis er en vild plante i haven, der har flere formål end bare at være kønt ukrudt
Mange betragter bellis som irriterende ukrudt i græsplænen. Den danner små rosetter af tætte blade, der lukker for lyset. Den breder sig i store tuer og udkonkurrerer græsset, hvor den gror. Men den er så yndig med sine små fyldte blomster i rosa og hvide nuancer.
Bellis kan blomstre fra slutningen af vinteren, hvis den er mild. Den er en af de tidligst blomstrende planter i haven, der forsyner de første humlebier med livgivende føde, når de vågner fra deres vinterhi.
Bellis kan spises, og de smager ovenikøbet dejligt, sødt og mildt. Både blomster og blade kan spises rå i salater, eller som pynt på kager og desserter. De kan også sukkersyltes og spises som slik.

Bellis har også været brugt som medicinplante. Den har været kendt som et leverstimulerende lægemiddel i århundreder. Den lille blomst fremmer nemlig nyrernes aktivitet og stofskifte, og bidrager til kroppens udskillelse af affaldsstoffer.
Så hvorfor luge den væk, når nu den er en køn lille blomst til stor gavn for både insekter og os mennesker.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.