Havedesign handler om god planlægning

Date
feb, 09, 2020

Som ny haveejer, kan man godt føle sig lidt på herrens mark, når man står med en tom grund ved et nybygget hus uden en hyggelig indrettet have at opholde sig i. Det kan være svært at se sig ud af det hele. Hvor skal man starte, og hvordan skal man gribe det hele an? Hovedet er fyldt med billeder af skønne haver, men det kniber måske med almen haveviden, kendskab til planter og deres vækstbetingelser, samt hvad man vil med haven på længere sigt.

Det vigtigste at få på plads i en have, inden man planter den til, er at designe havens skelet, dvs. opdele haven i rum og dernæst placere terrasser og opholdspladser, skure, gangstier og bede. Det er de færreste, der møblerer et hus, før rummene er bygget op med skillevægge og er defineret.

En god haveplan kan således hjælpe dig med:

  • At få et overblik over, hvordan drømme og ideer kan føres ud i livet under hensyntagen til havens størrelse, placering og form
  • At havens design og husets arkitektur kommer til at passe harmonisk sammen
  • At der bygges et godt skelet om haven, så der indrettes skønne haverum, der både opfylder ønskerne om et haveliv, der samtidig er realistisk i forhold til behov og muligheder. Om det er en oplevelseshave, der er køn at kigge på, eller en brugshave med plads til leg og selvforsyning af forråd til køkkenet
  • At de forskellige hjørner af grunden udnyttes optimalt
  • At der kommer en større sammenhæng og ro i haven, end hvis man starter i et hjørne, og tager fat bid for bid uden den røde tråd til at binde havens rum sammen 
  • At der bliver valgt nogle planter til haven, som kan trives lige der hvor de plantes, fordi jorden er den rigtige, om de trives i skyggen, i direkte sol eller gerne vil have noget at vokse op ad 
  • At haven er skøn at opholde sig i og kigge på hele året

I ældre haver kan det også være svært at finde ud af, hvordan den kan omlægges, så den passer til ens smag og stil. Man er måske blevet ældre, og skal lægge haven om, fordi man ikke længere har så mange kræfter. Men samtidig ønsker man sig en dejlig og hyggelig have at opholde sig i. Havens indretning skal helst kunne opfylde ens interesser og muligheder.

Og nogle står måske i den omvendte situation, hvor der pludselig er mere tid og energi til haveinteressen, da børnene lige er flyttet hjemmefra.

En god haveplan kan derfor spare én for både tid, ærgrelser og ikke mindst penge. Det er dyrt at anlægge en have, især er belægninger dyre. Det vil være ærgerligt at spilde tid, kræfter og penge på at skulle lægge dem om, hvis det viser sig, at de ikke fungerer i det lange løb. Terrassen kan f.eks. vise sig at være for stor eller for lille, er kedelig og gold eller er placeret forkert i forhold til verdenshjørnerne. Måske skulle man have overdækket en del af terrassen med en pergola, så man kan søge skygge på en varm og solrig sommerdag. Det kunne også have været både praktisk og smukt at anlægge gangstier, der forbinder forhave og baghave og havens øvrige rum. Måske skulle man have anlagt en lille terrasse i køkkenhaven eller lige der, hvor der er den smukkeste udsigt over engen og solnedgangen bagerst i haven.

Planter er også dyre i indkøb. Det vil være træls, hvis de går ud fordi de ikke trives i den jord de er plantet i, eller at de får en størrelse og form, der ikke passer til det givet sted, de er plantet.

Og der er heller ikke noget så trist som totalt tilgroede haver med mørke stedsegrønne, forvoksede træer og buske, der lukker alt lys og blomster ude.

Får man lavet en haveplan, er det et godt redskab at have, til at opnå den drøm man har om en skøn have. Samtidig vil den give dig nogle mål at arbejde efter, så du kan overskue haveprojekterne, og måske dele dem op i etaper, som man kan tage over nogle år, efterhånden som tid, kræfter og økonomi tillader det. Du kan læse mere om haveplaner her.

Vælger man at lade en anlægsgartner gøre arbejdet for en, så er det lettest for alle parter, at der er nogle skitser og en haveplan at gå efter.

Hvis du synes det er uoverskueligt at kaste dig ud i indretningen af din have, så er det en god idé at søge hjælp hos en havearkitekt til planlægningen.  Du kan kontakte mig ved at sende mig en mail eller ringe til mig og få en snak om de muligheder, jeg kan tilbyde dig. Her finder du mine kontaktoplysninger.


februar 8, 2020

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.