Hvorfor ikke fejre Valentines dag med et lille portræt af Løjtnantshjerte (Dicentra). Den har jeg nu i flere forskellige farver i haven, og er så utrolig køn sammen med de forårsblomstrende løgplanter.

Løjtnantshjerte er en af de allerførste stauder, der blomstrer i haven. Det er også den første staude, jeg klipper ned, når den er afblomstret, for bladene visner hurtigt ned. Jeg planter den derfor altid tæt på andre stauder, hvis blade hurtigt vil dække for den.

Dicentra spectabilis

Den har ret skrøbelige rødder, hvilket betyder, at den kan være lidt svær at flytte rundt på. Jeg har oplevet, at rødderne falder fra hinanden, når jeg forsøger at dele den, og så er det svært at hitte ud af, hvad der vender op, og hvad der vender nedad. Men lidt blomst lykkes det dog altid, at få ud af en deling.

Jeg synes at den lyserøde gammeldags type Dicentra spectabilis er virkelig køn. Den forbinder jeg med en rigtig løjtnantshjerte, som jeg husker den fra jeg var en lille pige. Nu kan man også få en mere rød type “Valentine”, men den er en tand for rød til mig.

Dicentra spectabilis “Valentine”

Jeg har også den hvide udgave Dicentra spectabilis “Alba”, der er plantet i mit hvide bed. Her blander den sig med hvide kugleprimula og de sene tulipaner “White triumphator”. Den hvide udgave jeg har, har lysere grønne blade, der er så sprøde og fine sammen med den limefarvede forårsvortemælk.

Sidste sommer, faktisk i august måned, fik jeg kendskab til en ny sort på markedet – en helt sart lyserød variant Dicentra “Cupid”. Jeg fik den præsenteret hos Gasa Young Plants i Odense, hvor den blomstrede i august måned! Dette var jo lidt udenfor nummer, for den var blevet fremdyrket under kunstige forhold, så den kunne præsentere sig fint, da den blev lanceret som et af årets fokusplanter i 2020. Jeg fik et par stykker med hjem, og de står nu i mit rosa “tøsebed” og venter bare på, at det bliver forår. Så hold øje med den på planteskolerne i år. Måske vil jeg også være så heldig, at få fingerene i et par kasser, så de kan sælges under Åben Have her i foråret.

Dicentra “Cupid”

Helle Troelsen

2 Comments

 1. Svar

  Martin Christiansen

  maj 20, 2020

  Hej
  Jeg leder efter den nye løjtnantshjerte cupid. Har du en idé om, om den er mulig at få fat i på sjælland et sted. Jeg har ikke meget held med at finde den på nettet. På forhånd tak. Martin Christiansen

  • Svar

   Helle Troelsen

   maj 20, 2020

   Hej Martin
   Der er ved at være mangel på Cupid. Jeg kontaktede lige en leverandør på Sjælland, der producerer Cupid. Jeg ved ikke hvor man kan købe dem på Sjælland. Du kunne prøve at ringe til nogle gode planteskoler og høre dem ad.
   Held og lykke med det.

   Mvh Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.