Hvert år sine projekter i haven

Date
feb, 16, 2020

(Denne artikel har været bragt i Jysk Fynske Mediers magasin “Livsstil”)

Min have i Troense er mit eksperimentarium. Her prøver jeg nye planter og plantesammensætninger af, og jeg øver mig på nye ideer til havedesigns. Næsten hvert år er der et nyt større projekt, hvor jeg omlægger dele af haven, så det får et helt andet udtryk, eller jeg justerer på det eksisterende design. Hos mig opstår nye designs i havens rum nemlig ikke sådan tilfældigt. 

Der er forskel på at justere og at omlægge

Der er stor forskel på, om man justerer på eksisterende bede eller om man omlægger haverum. Nogle gange ændres der på beplantningen i bedene, fordi der er nye planter på markedet, der skal afprøves, og så må gamle kendinge vige pladsen. Andre gange vokser bedene til, buske og træer bliver større, og proportionerne skal justeres, fordi de har vokset sig helt ud af balance. Så udvider jeg enten bedene hist og her, beskærer eller flytter på buske og træer, indtil bedet igen fremstår harmonisk. Eller forrige år, hvor jeg, på grund af tørken, var tvunget til at skifte planterne ud i Sydhaven til tørketålende stauder. Jeg plantede også træer, så der kunne dannes mere skygge i dette haverum. Justeringen var nødvendig.

Her blev der justeret på bedene, for der skulle plantes nyt.

Men når jeg går i gang med en omlægning af haverum, så skal der grundig planlægning til. For det kan være drastiske omlægninger, der helt vil ændre haverummenes udtryk. Jeg tegner skitser, udarbejder plante-og materialelister og laver billedcollager for at visualisere rummet. Det er også sådan jeg gør, når jeg tegner haver hos folk.  Der er nemlig en masse ting der skal tænkes med, når man designer nye rum, eller i det hele taget designer en helt ny have.

Dette bed var groet helt til, og krævede en grundig sanering.

I de kommende artikler, vil jeg indvie jer i dette års haveprojekt i Troensehaven. Jeg skal nemlig omlægge køkkenhaven til et helt nyt design. Det er der flere grunde til, som jeg vil komme ind på i denne artikel.

Jeg vil også give jer gode råd til den proces der skal til, inden man kaster sig ud i at designe sin have. Om det er fra bunden ved et nybygget hus, eller det er omlægning af en gammel have. 

Projektet i Troensehaven

Køkkenhaven var det første vi anlagde, da vi i 2012 overtog hus og have. Den blev anlagt lige som jeg havde gjort i mine tidligere haver, med faste bede af en bredde på 120 cm og med forskellige længder, alt efter proportionerne af køkkenhavens ydre ramme. Mellem bedene var stier af træflis, anlagt med ukrudtsdug i bunden, et lag grus og øverst et tykt lag flis. Flisen blev fornyet hvert år.

Som årene går, nedbrydes flisen til jord. Og man kan let tænke sig, at hvis man ikke sørger for at grave jorden væk fra stierne, inden man lægger et nyt lag flis, så bliver de efterhånden højere end bedene. Når man arbejder i bedene, ryger der også af og til lidt jord ud på stierne, som giver ekstra arbejde, for ukrudtet får her lettere rodfæste. Særligt slemt er det, når man har høns, der ynder at kratte rundt i både jord og flis og blander det sammen til en pærevælling.

Jeg har været glad for dette design, for når køkkenhaven vokser til, giver bedenes frodighed og træflis-stiernes mørke farve et naturligt look, som jeg rigtig godt kan lide, og som passer så fint til resten af havens design.

Men i år trænger det hele til en sanering. Stierne er blevet til en høj sammenpresset jordmasse, og skulle alligevel graves ud, hvis altså jeg valgte at fortsætte som hidtil, dvs. lægge nyt grus og flis på stierne. Jeg har i stedet besluttet mig for at omlægge køkkenhaven til et helt nyt design. Ikke kun fordi jeg vil prøve noget nyt, men også for at gøre vedligeholdelsen af køkkenhaven lettere, så jeg får mere tid til det, der er sjovt. Og man bliver jo ikke yngre som tiden går.

Jeg har de sidste år søgt efter inspiration til nye designs og brug af materialer, og er kommet frem til, at bedene skal rammes ind og derved adskilles fra stierne, så jeg ikke får alt det arbejde efter hønsenes hærgen i køkkenhaven. Jeg kunne selvfølgelig også vælge at skille mig af med hønsene, men det kan jeg ikke nænne, for de er hyggelige, pyntelige og nyttige i haven.

Jeg rammer bedene ind med lave højbede på 25 cm. i cortensstål og med stier af slotsgrus. Bedene fortsætter i bredden på 120 cm. Så kan man nemt nå ind til midten af bedet. Længderne varierer ud fra en midterkerne, hvor der i et kvadratisk bed plantes et mandeltræ. I køkkenhaven integreres vandbassin, høje stativer til klatrende afgrøder, samt små opholdspladser i begge ender af den lange smalle køkkenhave. Her skal fortsat dyrkes i blandingskultur af blomster, urter og grøntsager.

Forestillingen om, hvordan det kommer til at se ud midt på sommeren, er lige nu kun inde i mit hoved som en drøm. Men forberedelserne til designet er lavet og vi går snart i gang.  Jeg kan næsten ikke vente.

Gode råd inden du selv skal i gang med at designe din have

Når du selv skal i gang med at designe din have fra bunden, eller blot et område i haven, som skal lægges om, så får du her lidt gode råd med på vejen, inden du for alvor tager fat på det praktiske.

Start med drømmene og skab forestillinger om, hvilket liv der skal leves i haven. Du har måske billeder i hovedet fra barndommens have, eller har været i en have, hvor du følte dig rigtig godt tilpas.

Du kan samle fotos fra haver du har besøgt, eller udklip fra blade og bøger eller billeder fra nettet af haver, planter og plantesammensætninger, indretningsdetaljer, belægninger og andre fine fif som du synes er særlig smukke og interessante at overføre til din havedrøm.

Vær realistisk med, hvor meget tid, penge og kræfter du kan bruge på haven. Det er nemlig ret afgørende for, hvor mange ressourcer der skal bruges på anlæg og løbende vedligehold. Skal der f.eks. være køkkenhave og bugnende blomsterbede, så kræver det både tid og kræfter at passe. Måske skal den være minimalistisk i designet, og blot en stram ramme til afslapning. Eller noget midt imellem. Haven kan faktisk designes til at blive ret spændende og hyggelig med få virkemidler.

Tænk på hvem der skal bruge haven. Skal der være plads til børn og leg, skal den indrettes til ældre eller gangbesværede mennesker, eller har du en hund eller andre husdyr, der skal tages hensyn til?

Passer din drøm af en have så til det hus du bor i? Der findes mange stilarter indenfor huse og haver, og nogle er bare et mismatch at sætte sammen. Det ser f.eks. forkert ud, hvis cottage-stilen med stokroser og rosenbuer anlægges omkring et moderne arkitekttegnet hus i nordisk stil. Det vigtigste er dog, at man vælger den havestil, som man allerbedst kan lide og finder sig bedst tilpas i. Men gør dig overvejelserne alligevel, for det koster tid, kræfter og ressourcer at anlægge en have, og det er ikke sådan lige at lave det om, hvis man fortryder.

Søg inspiration udefra, besøg private haver, der lejlighedsvis holder Åben Have. Eller rådfør dig med en professionel havearkitekt, der er trænet i at få både havedrømme, ressourcer og arkitektur til at spille sammen.

oznor

Gode råd hvis du har en gammel have, der trænger til fornyelse

Mange af os har prøvet at flytte til et hus med en have, der ikke lige falder i vores smag. Den er måske tilgroet, fordi den ikke har været passet i mange år. Eller den er anlagt, så den slet ikke matcher de ressourcer man har til rådighed – tid og kræfter. Måske er den bare for kedelig og upersonlig efter din smag.   

Jeg finder inspiration på rejser, hvor jeg besøger spændende haver. Her er det Sissinghurst Garden i England, der på magisk vis formår at skabe det ene fantastiske haverum efter det andet. De engelske haver er en stor inspirationskilde for mig.

Havens indretning er lidt ligesom husets indretning – den fortæller noget om de mennesker der bor i den.

Det er din have, og hvis du synes der skal ændres noget ved den, så hold dig ikke tilbage for at fjerne planter og plante nyt, vælte gamle haveskure og nedlægge havedammen, eller hvad der nu er i haven, som du ikke kan lide.

Dog skal du tænke dig godt og grundigt om, inden du fælder store træer i haven, for de tager år om at vokse til og tilfører haven karakter.

I næste uge vil jeg skrive om de grundlæggende tips til havedesign, herunder havens loft i form af træer, havens vægge i form af hegn og hække, samt haven gulve i form af bede, belægninger og græs.

Og så vil jeg vise en skitse af designet til vores nye køkkenhave.  

Gode spørgsmål at stille sig selv, inden man går i gang med design og anlæg af haven

  • Hvilke drømme har du til livet i en have?
  • Hvem skal bruge haven?
  • Hvilke aktiviteter skal der tænkes ind i havens indretning?
  • Hvad kan du lide og hvad kan du ikke lide i de haver, du har set?
  • Hvilken stil matcher bedst til dig og passer den til huset du bor I?
  • Hvornår vil du opholde dig i haven? (Årstider og tidspunkter på døgnet)
  • Hvor mange kræfter har du, og hvor meget tid vil du bruge på havearbejdet?
  • Hvor kontrolleret ønsker du at havearbejdet skal være? Skal der f.eks. være plads til natur og biodiversitet i haven?

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.