Så er det nu, at du skal beskære roser

Date
apr, 12, 2020

I denne uge har Hendes Majestæt Dronning Margrethe fødselsdag den 16. april.

I haverne er det derfor også skæringsdatoen for, hvornår vi kan beskære roser og de mere sarte buske, der vokser i haverne. Det er f.eks. sommerfuglebusk, mamelukærmebusk og forsytia.

Når vi nu er på den anden side af den 16. april, så er sandsynligheden for, at vi får meget kolde frostnætter reduceret. Selvom f.eks. roserne skyder med nye skud efter beskæringen, så vil de nok ikke tage skade af en mild gang frost.  

Så frem med beskærersaksen, og brug de sidste par dage i påsken til at gøre haven klar til en ny vækstsæson.

Rosen Astrid Lindgren vokser som en høj busk udenfor vinduet til soveværelset. Smukkere udsigt finder man ikke, når man står derinde og kigger lige ud på de fineste lyserøde roser.
Egentlig burde denne rose kun blive lidt over en meter høj, men jeg lader den blive højere. Det er en utrolig robust og hårdfør rose. Engang imellem får den en foryngelsesbeskæring, hvor jeg fjerner et par af de gamle kraftige gerne ved basis, så der nedefra kan komme nyvækst. Dette gør jeg typisk, når vi alligevel skal have malet træhuset, og har brug for plads, hvilket er tilfældet i år.
Roser omkring terrassen ved tegnestuen. Rosen til venstre er Molineux og den gule til højre Graham Thomas. De er begge buskroser, der holdes akkurat så lave, at de kan skabe læ ved terrassen, men at man stadig kan sidde i adirondack stolene og kigge hen over dem. Jeg holder dem som en busket form ved at klippe skuddene af over et øje eller et kraftigt skud, der vender udad. Det giver den fineste afrundede form. Jeg tynder også ud ved at fjerne krydsende grene. Det giver mere luft og lys til roserne.
Rosen i stativet bag stolen er slyngrosen Alchymist. Den beskæres, så dens grene ikke når op i stråtaget, dvs. lige over rosenstativets øverste kant, der er ca 1,6 meter. Så er der lidt luft op til stråtaget. Har man plads nok, eller vokser slyngrosen på espaliér eller i pergola, så er det ikke nødvendigt af beskære den så kraftigt. Man kan nøjes med at tage de lange grene, der rager ud. Det er en god idé også at give denne rose en foryngelsesbeskæring med års mellemrum, så der kommer nyvækst og der skabes mere luft mellem grenene.
Til venstre ses den røde Willestrup. Til højre vokser Claire renaissance ved siden af William shakespeare 2000. Her har jeg plantet en klematis montana i dybrød farve for foden af rosen, og lader den brede sig op mellem rosens grene. Det er så fint, når klematis og roser blander sig med hinanden. Disse roser er plantet op ad et træhegn, hvor der er fastgjort stålwire. Jeg beskærer dem moderat, det vil sige, at de holdes i en højde, så de lige akkurat rækker op over hegnets højde. De beskæres til en busket form.
Lige her på denne plet i haven har vi anlagt vores terrasse med udgang fra køkkenet. Her har jeg valgt roser, der har en kraftig duft. På hegnet vokser også en kaprifolie, der spreder sin duft om aftenen for at tiltrække natsommerfuglene.
Rosen “Oh wow”
Jeg planter mange buskroser i stativer, som jeg beskærer til at blive små rosentræer. Jeg klipper dem kun 1/3 del ned i højden, så de gradvis bliver højere. Jeg sørger for, at de får et rosenstativ at støtte sig til. Når de når den højde jeg ønsker, beskærer jeg dem ind i siden langs “stammerne” og lader de øverste grene falde ud over kanten af rosenstativet. Her beskærer jeg sideskuddene moderat, så der kommer en overdådig blomstring.
Rosen “The pilgrim” burde kun blive 1,2 meter høj. Men jeg har ladet den vokse i højden og placeret den i et rosenstativ. Nu er den 3 meter høj og er fantastisk. Den har en gul farve, der passer så flot sammen med sart rosa roser, så den vokser i mit lyserøde tøsebed. Jeg beskærer den som beskrevet ovenfor under billedet af rosen Oh Wow.
Rose de rescht står smukt sammen med purpurfarvede kransliljer og andre mørke planter. Denne rose bruges ofte til rosenvand, kosmetik eller rosengelé, da dens parfumerede duftstoffer giver en masse aroma til både kosmetik og fødevarer.
Denne rose beskærer jeg godt tilbage hvert år, så den holder en fin rund busket form.
Rosenhaven dufter midt på sommeren. Rosen til højre er Queen of sweden. Den ses på billedet til venstre som rosenbusken op ad det sorte træhus. Det er ligeledes en buskrose som er kraftig i grenopbygningen, og kan derfor vokse sig høj uden støtte af rosenstativ.
Rosen Herkules er en buskrose, der også er stivgrenet og kan stå selv. Den får derfor intet rosenstativ, men beskæres ligesom buskroserne, der skal have en form som et rosentræ.
En rigtig insektmagnet – rosen “Rosa multiflora. Den har en voldsom vækst, og holdes tilbage med kraftig beskæring af de lange grenskud. Den beskærer jeg løbende over sæsonen, når grenene bliver for lange. Den er sommerblomstrende, og blomstrer lige efter at blåregnen er afblomstret. Den er plantet side om side med blåregnen og støttes af et pileflethegn og en brændestabel. Jeg har sørget for, at en af de lange grene ligger hen over blåregnen, så den afløser blomstringen.
Rosen til venstre kan tåle skygge. Det er rosen Santana. Rosen til højre står i fuld sol og er rosen Symphatie. De to smukkeste mørkerøde klatreroser, synes jeg.
De beskæres kraftigt her i foråret, hvor jeg skærer sidegrenene godt ind, så det fremmer nyvæksten. Toppen af rosen holdes i den højde jeg ønsker, men jeg sørger dog for, at fastgøre en eller to lange grene vandret til en wire, for så danner de sideskud med en masse roser.
Rosen A Shropshire Lad har den smukkeste laksefarve. Den er derfor plantet i et højt rosenstativ lige ved siden af den rødbladede ahorn. De to farver klæder hinanden så godt. Den er beskåret som et rosentræ. Det vil sige, at den får lov at gro op i højden og beskæres ind i siden forneden, lader grenene flyde ud over kanten af rosenstativet, og beskærer kronen her tæt.
Rhapsody in blue” har den skønneste farve og den dejligste duft. Den vokser i mit purpurfarvede bed. Den klæder de varme farver med et strejf af orange. Den beskæres i en busket form, så den danner fylde i bedet.
Denne smukke rose “Ledreborg” er opstammet og står i en krukke. Begge forhold (at være opstammet og står i en krukke) gør den særlig sårbar overfor en hård vinter. Jeg flytter den ind i et beskyttende hjørne under stråtaget, og dækker den over med fiberdug, hvis det bliver for hårdt frostvejr.
Jeg giver den en kraftig beskæring, hvor der kun er korte stilke tilbage på den høje stamme. Jeg sørger dog for, at den beskæres over et udadvendt kraftigt skud eller knopskud. Denne beskæring giver en fin rund blomsterkrone.
Det er jo bare overdådigt, når roserne blomstrer og spreder sin duft i hele haven. Dette er det første rosen- og staudebed, man møder, når man træder ind i Troensehaven. Det er “Tøsebedet”, hvilket jo siger sig selv med de farver og romantiske blomstervalg. Læg mærke til den gule rose The Pilgrim, der er så fin sammen med de lyserøde roser. Den er også utrolig køn i buketter sammen med rosafarvede blomster.
God arbejdslyst derude i haverne.

Helle Troelsen

2 Comments

 1. Svar

  Hellw

  juni 11, 2022

  Hej Helle,

  Vi har en meget stor Rosa Multiflora i haven. Den står under en kæmpe Magnolia træ og ved siden af og næsten inde i et søjleæbletræ.
  Hved du hvordan Rosa Multiflora vil klare det at blive flyttet? Jeg vil så gerne give den mere plads og lidt for sig selv når den bliver så høj og bred.

  • Svar

   Helle Troelsen

   juni 13, 2022

   Kære Helle

   Jeg har ingen erfaring med flytning af specifikt den rose. Roser kan generelt godt flyttes, hvis man får en meget stor rodklump med. Den sættes noget tilbage i væksten, og vil have godt af en beskæring efter flytningen.
   Mere præcist kan jeg næsten ikke svare dig.
   Held og lykke med det.

   Mange hilsner fra Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.