Kan man smide ukrudt på komposten?

Date
apr, 19, 2020

Jeg har tidligere skrevet om min grønne og min brune kompostbunke, hvor den grønne netop indeholder blandt andet grønt køkkenaffald, hestemøg, hønsemøg og ukrudt fra haven. Den omsættes meget hurtigt modsat den brune kompost, der mest indeholder, kviste, visne staudetoppe og lidt grønne skud fra brændenælder og kulsukker. Det tilsætter jeg for at sætte fut i nedbrydningen.

En dame spurgte mig en dag, om hun kunne sætte ekstra fut i den brune kompost ved at smide store mængder af skvalderkål, senegræs og andet ukrudt på komposten. Hun var i tvivl, om det bare ville vokse videre derinde, for der fulgte mange rødder med.

Ja, det vil vokse videre inde i komposten, hvis det smides direkte på den efter at det er luget op af jorden. Særligt hvis komposten indeholder kompakt og fugtigt materiale, såsom græsafklip, blade og lidt halvomsat kompost.

Men hvis man spreder rodukrudtet ud på fliserne eller græsplænen først og lader det tørre ud der et par dage, så kan man sagtens smide det på komposten. Man skal lige sikre dig, at der ikke følger jordklumper med der sidder fast på rødderne af f.eks. senegræs. For så har de været beskyttet mod udtørring.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.