De sprøde forårsfarver i haven

Date
apr, 23, 2020

Jeg så et billede i Claus Dalbys bog “Selskabsplanter” af en meget smuk kombination af tulipanen “Spring green” og Iris Pallida “Aureo variegata”. Blomsten på tulipanen og bladene på iris har så smukke matchende farver og mønstre, at jeg måtte på skattejagt efter begge slags. Sidste forår fandt jeg iris ved Plantetorvet (dette er ikke en reklame) og i efteråret lagde jeg tulipanløgene sammen med den. Nu står de her og klæder hinanden så godt i mit “Svenskerbed” – (bed i lysegule og lyseblå nuancer).

Foran annekset er mit hvide bed. Her står de hvide tulipaner af forskellige slags sammen med kugleprimula, hvide forglemmigej og store grålige blade med knopper fra prydløgene “Mount everest”. Om morgenen er dette bed i skygge, og så lyser de hvide farver så smukt op.

Hundetand er en af mine yndlingsplanter her i foråret. De kan fås både som plante på planteskoler, men er egentlig et lille løg, der kan lægges om foråret. Jeg har købt dem som løg, og har lagt dem i skovbedet og i “Svenskerbedet”. Den ynder at stå i let skygge.

De små fine blomster fra Fjeldarven har jeg plantet i kanten rundt på mit hvide bed. Den har de fineste små hvide blomster. Jeg har købt denne på et gartneri, men fik også småplanter forærende fra en meget sød havegæst sidste år. Jeg venter spændt på at se om de også dukker frem senere på sæsonen i det hvide bed.

Bærmispel er min absolut yndlings forårsblomstrende busk i haven. Men den er også utrolig smuk om efteråret med løvets smukke purpur/orange høstfarver.

Bagerst i haven i det lange tulipanbed er næsten alle tulipanerne sprunget ud. Pæretræerne i espalier omkring køkkenhaven står også i blomst. Jeg bliver så varm om hjertet og får sus i maven, når jeg en tidlig morgenstund står for enden af bedet og nyder solens første stråler. Det er en god start på dagen.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.