Lige nu blomstrer æbletræerne helt overdådigt. Jeg har sjældent set så mange blomster på en gang. Det må blive et godt æble-år, for det summer med bier, der mæsker sig i nektar og pollen fra de mange duftende æbleblomster.

Æblegrene danner basis for denne buket. Der er både mørke knopper og lyserøde udsprungne blomster, som er rigtig fine sammen med blomster og blade i rosa, mørkerøde og lilla toner.

Lige nu blomstrer syrenen ”Katherine Havemeyer”, der er en tidligt blomstrende sort.

Dagpragtstjerne har længe været i blomst med de fine rosa blomster. Den sår sig villigt i haven og er en af de stauder, der er allertidligst på færde. Den er så køn sammen med den rosa Løjtnantshjerte, der lige er begyndt at springe ud. Den er også kommet med i buketten.

Hvis vinteren har været mild, kan man være så heldig, at voksurt overvintrer, og allerede begynder at springe ud her i starten af maj. Jeg er meget glad for farven i voksurtens blade og blomster, der nærmest er petroleumsblå. De yderste kronblade på blomsten er lilla. Og matcher fint de andre blomster i buketten.

De nyudsprungne blade på Storfrugtet Hassel har en skøn, varm rødlig farve. Bølgekronet storkenæb har den mørke purpurfarvede blomst og mørke tegninger på bladene. De passer så fint til tulipanen ”Queen of night”.  Så har vi været hele skalaen igennem fra sart rosa til mørk, purpur, lidt ligesom nuancerne fra æbleblomsternes lukkede knopper til de er i fuldt udspring.

Det har jeg brugt til buketten:

Æblegrene i blomst

Grene fra Storfrugtet hassel ”Rødbladet Zellernød”

Syren ”Katherine Havemeyer”

Voksurt

Løjtnantshjerte

Bølgekronet storkenæb

Dagpragtstjerne

Tulipan

Tulipan ”Queen of night”

Sådan gør du:

Jeg har brugt en stor gammel syltekrukke, som jeg har fyldt med koldt vand.

Æblegrene og hasselgrene stikkes i først, så de kan fungere som støtte til de øvrige blomster i buketten.

Syrener holder ikke så længe i buketter, men man kan forlænge holdbarheden ved at banke stilken i stykker med en kødhammer. Så optager de bedre vandet.

Stil buketten køligt om natten, så holder den længere.  

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.