(Denne opskrift har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)

Rygeost er en klassisk, fynsk ostetype, der stammer tilbage fra 1800-tallet, hvor den blev fremstillet på mange gårde. Den bestod af mælk, kærnemælk og osteløbe.  Jeg springer over, hvor gærdet er lavest, og laver en udmærket basis til rygeosten på drænet tykmælk.

Sådan fremstilles rygeosten:

Jeg hælder 1 liter tykmælk i en sigte, der er beklædt med et viskestykke. Her står det og dræner i minimum 12 timer, indtil det er blevet til en fast form. Det er utroligt så meget 1 liter tykmælk kan svinde ind, når den er drænet for væde. Regn med knap 2 dl.

Massen hældes i en si af metal.

Jeg har i mange år røget rygeost i en grillstarter. Man kan ryge osten i et rør eller i en beholder der ikke kan brænde, blot der er huller i bunden, så der kan komme luft ind for neden.

Jeg fylder bunden af grillstarteren med tørt staudeafklip fra kompostbunken. Man kan også bruge halm eller hø. Ovenpå lægger jeg et lag friske brændenælder, som jeg også har rigeligt af omkring komposten. Brændenælderne holder flammerne nede og giver i stedet en masse røg.

Der sættes ild til det tørre materiale, og når der kommer røg op, placeres sien med massen ovenpå toppen.

Her skal den ligge, indtil den tager farve i kanten. Så vendes den ud på en tallerken og er nu klar til at blive serveret, pyntet med frisk plukket purløg og serveret med radiser som tilbehør.

Nogle ynder at drysse kommen over massen inden den ryges. Rygeost smager særlig godt på tørristet rugbrød. 

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.