Denne uges buket er inspireret af grøftekanten, hvor der lige nu blomstrer vild gulerod, der har de fineste hvide skærmblomster. Vild gulerod vokser i hækken omkring Troensehaven, og hvorfor ikke plukke dem ind til en grøftekantsinspireret buket. Senere på sæsonen blomstrer skvalderkålen i hækken ligeledes med fine hvide skærmblomster. Her i hækken må ukrudtet nemlig gerne gro.

I havens grøftekantsbed blomstrer nu vild kørvel af sorten ”Ravenswing”, der ud over at have hvide skærmblomster, har flotte brunlige stilke og blade. Den kan købes på planteskoler og forhandles som staude. Den er fortræffelig som snitblomst og bruges ofte i buketter.

En ”grøftekantsbuket” skal indeholde planter, der i en vild udgave findes i vores natur. Så jeg har suppleret med dagpragtstjerne som jeg har i en forædlet udgave ”Frivola Rose”, der giver ekstra lange stilke, og som har en mørkere rosa farve. I naturen ses den i grøftekanter, skovbryn og engdrag, bare i en lysere rosa udgave. Jeg har også denne vilde udgave i min have, som breder sig helt vildt som frøukrudt. Det får den lov til, for den er let at rykke op, hvis det bliver for meget.

Knopurt findes i mange varianter og farver, og der findes også flere vildarter i den danske natur. Den mest almindelige havevariant er mørkeblå. Jeg har den i hvid med mørklilla midte – ”Amethyst snow” hedder den. Den mørklilla farve findes også i bølgekronet storkenæb, både som tegninger på bladene og i blomsten. Så den røg også med i buketten, selvom man sjældent finder den i den danske natur.

Fyld i buketten fås med biskophat og akelejer, der har fine og fyldige blade og sart rosa farver, der ikke gør det store væsen af sig. Det gør til gengæld nellikerod ”Totally tangerine” med sine orange blomster, der pifter buketten op. Jeg har den vilde udgave ”Engnellikerod” i haven, men dens blomster folder sig ikke så meget ud så den kan bidrage med farve til en buket. Den blomstrer lidt senere på sæsonen.

Lige nu står kæmpevalmuerne med store bristefærdige knopper. Plukkes de nu, inden de springer ud, kan de holde længe i buketten. Om et par dage springer de ud, og så kan man nyde de laksefarvede blomster i nogle dage.

Jeg er heldig at have et overvintrende eukalyptustræ i haven. Her i foråret beskærer jeg træet, så det får en passende form. Afklip fra beskæringen er stukket i buketten og klæder farverne med de dusch blågrønne blade.

Det har jeg brugt til buketten:

Nellikerod ”Totally tangerine”

Prydløg ”Allium Atropurpureum”

Dagpragtstjerne ”Frivola Rose”

Biskophat

Vild gulerod (Fra grøftekanten)

Vild kørvel ”Ravenswing”

Knopurt ”Amethyst in snow”

Bølgekronet storkenæb

Eukalyptusgrene

Akeleje

Knopper fra kæmpevalmue

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.