Vi har her i huset en dille, som nogle gange vokser os over hovedet. Det er at brygge snaps på alt muligt tænkeligt. Vi brygger mere snaps, end vi kan nå at drikke, selv med store familiefrokoster, diverse værtindegaver og vores egen tradition med at drikke en snaps til vores sildemad ved søndagsfrokosten.

I år har vi lavet snaps på bøgeknopper, brændenælder, sødskærm og æbleblomster. Men vores favorit er, og vil altid være, porsesnaps.  Vi har både lavet den af rakler, lige når de begynder at folde sig ud, og af nyudsprungne blade, hvilket nu er den bedste udgave af porsesnaps efter vores smag. Den bliver mere rund og ikke så bitter.

Vi dyrker porse i haven

Jeg kommer oprindeligt fra Silkeborg, og ved hvor der vokser masser af porse langs en mosebred. Her har jeg tidligere forsynet mig med porse, og har altid skudt det til hjørne, selv at kunne lykkes med at dyrke porse i haven. For her hos os er jorden fed og muldrig, og ikke sur, næringsfattig og fugtig, som langs mosebredden i Silkeborg.  

Men hvorfor ikke vove forsøget. Vi fik en plante foræret og plantede den i surbundsspagnum et solfyldt sted i haven. Jeg gøder den et par gange i vækstsæsonen med rhododendron-gødning, og så sørger jeg ellers for, at den ikke tørrer ud. Den vokser og trives vældig fint, og så har vi jo masser af materiale at lave porsesnaps af.

Ingredienser:

15-20 stilke eller små grene med blade fra porsebusken

70 cl vodka eller Brøndums Snaps Klar

Sådan gør man:

Put porsestilkene i en flaske. 

Hæld snapsen over, og lad den trække med stilkene i 3-4 uger et mørkt og køligt sted. Den får en smuk gylden farve.

Snapsen sigtes og hældes på flotte flasker. Den bliver bedst, hvis den gemmes i mindst et år. Så er den klar til næste års påskefrokoster. Her prøve-smager vi forskellige årgange af porsesnaps. Den bliver blødere i smagen med årene, men kan også fise helt af, hvis den bliver for gammel.

Den serveres ved stuetemperatur.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.