Anemoner tilhører en mangfoldig slægt

Date
maj, 31, 2020

(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)

Anemoner gør mig altid blød om hjertet, når bøgeskoven står lysegrøn i foråret og skovbunden er dækket af et tæppe af hvide anemoner. Og når høstanemonerne slutter sensommeren af med et flor af lyserøde og hvide blomster på lange stilke.

Og så er der en mangfoldighed af sorter, der afløser hinanden med blomstring næsten hele vækstsæsonen. Hver og en er umådelig smuk. Anemoner hører til blandt mine favoritter i haven, og de er ofte genstand for mange af mine blomsterfotografier. Særligt fordi de har så fine og karakteristiske støvdragere i varierende former. Nogle er svære at se, for de gemmer sig i et væld af kronblade, fordi anemonerne også findes i halvfyldte og fyldte udgaver.

Anemoneslægten

Anemoneslægten vokser vildt mange steder i verden. Den består af ca. 150 arter. De vilde anemoner har krybende eller knolddannede jordstængler, så de kan brede sig som et tæppe ud over åbent landskab og i skovene, for de foretrækker forskellige vækstforhold.

Jeg vil koncentrere mig om de sorter, der trives i haverne i Danmark.

Anemoner er en staude og vil komme igen år efter år. Når de først har fået fat i haven, så er de meget nemme at have med at gøre. Jeg har dog gjort den erfaring, at mange af de fyldte og forædlede sorter er mindre robuste, og de kan forsvinde efter få år.

Jeg vil præsentere jer for nogle af de anemoner, der bor i Troensehaven. I april og maj blomstrer de tidlige, lave anemoner, som visner væk efter blomstringen. Men så kommer de sommerblomstrende anemoner, der er middelhøje og til sidst de høje høstanemoner, der slutter sommeren af i haven.

Hvid anemone 

Den hvide anemone, som vi kender fra skoven (Anemone nemorosa), var i den skyggefulde del af haven, da vi flyttede ind. Her har jeg anlagt et skovbed med vækster, der foretrækker delvis skygge under høje træer. Denne anemone bliver ca. 15 cm høj og breder sig ved jordstængler. Den er meget let at dele og fordele, så den dækker et større område. Den visner ned efter afblomstring i maj måned. Hele planten er giftig.

Gul anemone 

Den gule anemone (Anemone ranunculoides) minder meget om den hvide i udseende, dog er den gul i stedet for hvid. Navnet ”ranunculoides” betyder ranunkel-agtig og hentyder til den gule farve. Den foretrækker at vokse i muldrig jord. Trives den i haven, så er det en indikator på, at jorden er næringsrig og muldrig.

Blå anemone

Jeg har engang fået en aflægger af en blå anemone, men den vil ikke gro i min have. Den vokser naturligt på kalkrig, muldet bund i skove, på skråninger og skrænter, og ofte hvor vind- og terrænforhold bevirker, at der ikke samler sig for mange visne blade. Det er måske årsagen til, at den ikke vil bo hos mig. For i efteråret dækkes alle mine bede af et tykt lag visne blade.

Blå anemone fylder f.eks. skovbunden ved Møns Klint, og det er et virkelig smukt skue at besøge skovene her i april måned, hvor den blomstrer.

Balkan-Anemone 

Blå anemone må ikke forveksles med Balkan-anemone (Anemone blanda). Det latinske navn ”Blanda” betyder ”charmerende”, hvilket den bestemt også er. Denne sort vokser vildt i det sydøstlige Europa. Om foråret sælges den som potteplanter, som man kan plante i krukker og senere ud i haven. Den blomstrer ret tidligt – på samme tid som skovanemonerne. Dens oprindelige farve er blå, men man har fremavlet nogle sorter i hvide og rosa blomsterfarver.

Jeg bruger Balkananemoner som bunddække under løvtræer, for den foretrækker en jord, der tørrer ud om sommeren. Den visner ned efter blomstring.

Fransk Anemone

Den franske anemone (Anemone coronaria) er helt fantastisk i buketter. Den køber jeg som småknolde, jeg lægger i jorden. Den lever ikke så længe, men kan godt tage et par år i haven, særligt hvis vintrene er milde. Det skyldes måske, at den oprindelig kommer fra lande ved Middelhavet.

Egentlig burde jeg ikke dyrke den herhjemme, for dansk er den ikke. Men den er så utrolig smuk, så jeg nyder den så længe det varer. Den bliver lidt højere end de tidlige anemoner, ca. 30 cm. høje og blomstrer i maj måned. Blomsterne er også lidt større med en omkreds på 5 – 8 cm og fås i mange nuancer af farver, f.eks. hvid, rosa, rød, lilla og blå. Mange er blevet fremavlet til at have flerfarvede kronblade. Jeg holder nu mest af de klassiske hvide og blå franske anemoner.

Sommeranemone

Sommeranemone (Anemone sylvestris), er en tidligt blomstrende, staudelignende anemone. Den er løvfældende i efteråret, men beholder bladene hele sæsonen. Den frøsår sig villigt og danner fine tuer rundt omkring i kanten af bedene i Troensehaven. Her dækker den hurtigt helt for lyset, så den kan fungere som bunddækkende kantplante.

Den blomstrer om sommeren, deraf navnet, med fine, hvide, åbne blomster. Den bliver omkring 30 cm. høj. Hos mig starter blomstringen allerede i maj og fortsætter hen over juni måned. Nogle gange finder den på at remontere og så sender den endnu et flor i sensommeren.

Sommeranemonen har krybende jordstængler, der forgrener sig. Derfor er den også god at dele, hvis man vil formere på den.

Jeg har en fyldt anemone, der blomstrer samtidig med sommeranemonerne. Jeg kender ikke navnet, men holder så meget af denne lille, fine blomst, der desværre ikke kan formeres fra frø. Så den er nok steril og fremavlet beskyttet på et gartneri. Jeg leder stadig efter den.

Anemone ”Cylindrica”

Jeg har i år opdaget en ny anemone med navnet (Anemone ”Cylindrica”). Jamen hvor er den smuk! Den bliver middel høj ca. 50 cm og har hvide, enkle blomster på høje stilke med blomster, der kigger opad. Så behøves man ikke ligge på knæ for at se den ind i ”øjnene”. Den afløser blomstringen hos sommeranemonen.

En anden, senere blomstrende sommeranemone (Anemone dichotoma), som jeg heller ikke kan stå for, har lette blomsterstilke med hvide enkle blomster, der også kigger opad. Den har jeg plantet ud imellem de andre hvide stauder i mit farvekoordinerede bed holdt i hvidt. Den blomstrer fra slutningen af maj til langt hen på sommeren.

Anemone dichotoma

Anemone multifida ”Rubra”

For et par år siden købte jeg denne lyserøde anemone (Anemone multifida ”Rubra”) til at vokse i krukker. Det klarede den rigtig fint. Efter afblomstring røg den ud i mit lyserøde ”tøsebed”, hvor den efterhånden er vokset til og præsenterer sig så flot.

Den breder sig ikke hurtigt, så man skal plante flere sammen, for at få den til at fylde i bedet.  Jeg er blevet så glad for den, at jeg har købt flere, som jeg har plantet ud hist og her. Farven er nemlig så yndig, at den klæder alt det andet så fint. Nogle gange kan den rosa farve være lidt svær at ramme, for den varierer i en uendelighed, og nogle rosa stauder er mildest talt ikke ret kønne og deres farve passer ikke ind sammen med andre lyserøde nuancer. Men det gør farven på denne anemone til gengæld.

Den bliver mellem 30 og 40 cm. høj og har små fine, fligede blade, helt anderledes fra andre anemoner, jeg har i haven. Den kan vokse både i sol og halvskygge og vil helst ikke stå for skyggefuldt. Den blomstrer fra slutningen af maj til et stykke hen i juni måned. Den er en staude, hvis findelte blade ikke visner ned efter blomstringen, men først i det sene efterår.

Høstanemone

I juli måned holder anemonerne sommerferie, ligesom jeg også gør. Men når vi starter op igen i haven i august, så dukker høstanemonerne op (Anemone hupehensis) med flotte hvide og rosa blomster på høje stængler på op til 150 cm. Nogle er enkeltblomstrende, andre er forædlede sorter med fyldte blomsterhoveder.

Anemone Honorine Jobert

Den hvide sort ”Honorine jobert” er så yndefuld og den er også lidt mere sart end den almindelige, rosa høstanemone, der nemt breder sig i hele bedet, hvis ikke man holder den i ave. Den udkonkurrerer den hvide, så man skal huske at plante dem langt fra hinanden.  

Hybrid-typer

Der findes mange sorter af sent blomstrende anemoner. Gartnerierne har fremavlet nogle hybrid-typer, der har mørke farver på bagsiden af kronbladene, bl.a. den rosa ”Splendens”. Der findes også en hvid høstanemone med hvid forside og kølig, lilla bagside (Anemone hybrid ”Wild Swan”). Jeg så den for første gang ved CPHgarden 2019 i en af showhaverne. Så måtte jeg jo også lige have et par planter af denne sort med hjem. Nu venter jeg bare på at se, hvordan den arter sig i mit hvide bed.

Der findes yndige, halvfyldte sorter, f.eks. ”Pamina”, der ikke bliver så høje som de enkeltblomstrende. Den er virkelig fin, både i farve og form.

En fyldt yndig sag, jeg stiftede bekendtskab med forrige år er ”Tiki Sensation”. Jeg startede med at plante den i det hvide bed, men fandt ud af, at den afblomstrer i en rosa farve. Så den røg over til tøserne i ”tøsebedet”.

Opret Kobjælde 

Kobjælde (Anemone pulsatilla) hører også til anemonefamilien. Det vidste jeg ikke før jeg gik til tasterne med denne artikel. Den har jeg ellers mange af i haven, og jeg frøformerer på den, og den spirer villigt. Jeg har den i mange forskellige farver.

Opret kobjælde

Anemoner hører til i en have

Der er ingen tvivl om, at jeg synes at anemoner hører til i en have. Den passer ind til både den romantiske cottagehave, villahaven, den minimalistiske have, landbohaven, i krukker på altanen og i store parker. Der findes sorter til enhver smag, og jeg kan ikke begrænse mig, heller ikke når det gælder anemoner.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.