Jeg fik en meget forfriskende invitation i sidste uge, hvor temperaturen sneg sig op på 22 grader. Jeg knoklede rundt med planter i haven, da min søde nabo Hanne stak hovedet ind og så, at jeg nok trængte til en kølig forfriskning.
Der ventede mig en iskold drink på hendes terrasse. I hegnet i nærheden af terrassen vokser der syrener. Så vi sad der i en duft af syrenblomster, og nød den dejligste syrensaft, jeg nogensinde har smagt.
Jeg forsøgte selv at lave syrensaft for et par år siden, og den blev altså en kende for bitter til mig. Jeg kunne heller ikke få den prakket på min familie, så den røg ud i vasken.
Men Hannes var sød, let syrlig og smagte som duften af syrener. Lidt bitterhed var der stadig, men det klædte smagen.
Jeg var naturligvis nysgerrig på, hvad Hannes hemmelighed er, så man undgår bitterheden. ”Jeg er bare grundig med pilleriet”, sagde hun. Hun piller altså hver enkelt lille blomst af, og sørger for, at der slet ikke kommer blade eller stilke med, kun de fine små blomster. Det gør en verden til forskel.
For at få en smuk pink farve, bruger hun blomster fra mørke syrener. Og naturligvis pyntede hun også drinken med fine små syrenblomster.
Det skal du bruge
25 klaser udsprungne syrener (helst mørke)
1 l kogende vand
1 teskefuld citronsyre
2 økologiske citroner i tynde skiver
500 gram sukker
Sådan gør du
Syrenblomsterne pilles af klaserne. Pas på ikke at få stilken med.
Blomsterne lægges i en skål eller gryde, og der tilsættes citronskiver, citronsyre og sukker. Så overhældes det med kogende vand og der røres rundt.
Når vandet er afkølet lægges låg på, og skålen/gryden stilles i køleskabet, hvor den trækker i 2 dage. Husk at omrøre hver dag.
Herefter sis saften og hældes på rene flasker.
Den kan holde sig i 1 uge i køleskabet, men kan også fryses ned.
Saften fortyndes med danskvand og serveres med isterninger.
Tip: Man kan pifte drinken lidt op ved at fryse syrenblomster i isterninger og putte dem i saften ved servering.