Sensommer-beskæring af stauder

Date
jul, 24, 2020

Jeg har i juli måned brugt mange timer på at sensommer-beskære stauder. Mange af de tidlige stauder er afblomstret, og andre har kedelige blade tilbage. Men haven kan friskes op, så vi i sensommeren igen får en frodig stemning i haven. Man skal bare lige kunne holde ud, at der bliver nogle bare pletter hist og pist i bedene.

Nogle stauder klippes ned for at de kan danne en frodig blad-rosette, der kan dække jorden. Andre er beskåret så de giver endnu en blomstring senere på sæsonen. Og så ser det bare kønnere ud, når de visne blomsterstande og blade er fjernet. Nogle lader jeg sidde, så jeg kan høste frø af dem, som jeg vil så her i efteråret.

Mange har spurgt mig, hvilke stauder jeg klipper ned. Her er en lille oversigt, som jeg vil opdatere/supplere de næste dage.

Stauder der klippes helt ned for at danne frisk bladrosette:

Lodden Løvefod (kan give blomst), tidligt blomstrende storkenæb, bredbladet ærenpris, rosenskovmærke, akeleje, lupiner, røllike, stedsegrønne euphorbia.

Stauder der får fjernet hele blomsterstilken, så de giver endnu en blomstring:

Stjerneskærm, bjergknopurt, nepeta, lavendel, ridderspore, trekantsblomst (hele planten klippes ned), makedonsk blåhat, rosenmynte (hele planten klippes ned), engnellikerod/geum (nogle blomstrer igen).

Stauder der kun får fjernet den visne blomsterstand (ikke hele stilken), så de giver endnu en blomstring:

Staudesalvie (alle slags), nyserøllike, gåseurt, nellike, sporebaldrian.

Stauder der pudses af uden at de blomstrer igen:

Staudevalmuer (klippes helt ned), lægebaldrian (klippes helt ned), sødskærm, slangeurt, akelejefrøstjerne, sibirisk iris, dagliljer, marguerit, staudekløver, kærmindesøster, gudeblomst (visner helt bort), primula, løjtnantshjerte (skyder ikke igen), havebetonia, lammeører, porcelænsblomst, klokkeblomst, haveknopurt, lakridsrod.

Stauder hvor jeg lader frøstande sidde gennem vinteren

Frøstande af de sensommerblomstrende stauder bliver stående hele vinteren. Ellers nogle af de tidligt blomstrende stauder såsom løvehale, gasplante.

Helle Troelsen

4 Comments

 1. Svar

  Lotte

  juli 24, 2020

  Tak for nyttige tips ang. stauder

  • Svar

   Helle Troelsen

   juli 25, 2020

   Kære Lotte
   Velbekomme:-)

   Mvh Helle

 2. Svar

  Vivian

  august 5, 2021

  Hvad gør du med visne røllikehoveder?

  • Svar

   Helle Troelsen

   august 6, 2021

   Hej Vivian

   Jeg klipper hele stænglen af. Så dannes der en ny roset og evt en blomstring. Men det er ikke sikkert.

   Mvh Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.