Sprød salat af hestebønner, mangetout ærter og ristet serranoskinke

Date
aug, 04, 2020

Hestebønner – eller valsk bønne, som de også kaldes, er min livret blandt havens afgrøder. Derfor har jeg sået dem i tre omgange, så vi kan høste fra starten af juli og til slutningen af september. De smager af en kombination af ærter, asparges og friske nødder. Man spiser kun bønnefrøene, og der er langt derind til den spiselige kerne, for yderst er en tyk bælg der ser ud som om, at den indeni er foret med blødt velourstof. Indeni ligger bønnerne godt beskyttet af en tyk hinde omkring hver lille bønne. Helt inderst inde ligger en skriggrøn kerne, som er den del af bønnen, der kan spises. Resten ryger på komposten, og der er vældig meget plantemateriale her. Den skriggrønne bønne kommer først frem, når man giver den et kort opkog på et halvt minut og derefter fjernes hinden. En stor skålfuld bælge giver en lille håndfuld spiselige bønner, der smager himmelsk.

Ingredienser beregnet til 2 personer:

25 bælge hestebønner (Indeni hver bælg er der 4 – 5 små bønner)

10 mangetout ærter (Mangetout betyder at man kan spise det hele, både ærter og skal)

1 frisk forårsløg

En lille kvist fennikel

Et lille bundt bredbladet persille

1 tsk revet citronskal fra en usprøjtet citron

8 skiver serranoskinke

2 spsk olivenolie

1 spsk friskpresset citronsaft

Salt og peber

Sådan gør du:

Sæt en lille gryde vand i kog og tøm imens hestebønnerne for de små bønner. Når vandet koger, puttes bønnerne i og koger i ca ½ minut. Vandet hældes fra og bønnerne overrisles med kold vand, så de hurtigt køles ned. Den yderste skal pilles af.

Magetout ærterne skylles og snittes i strimler.

Forårsløget skylles og flækkes. Både den hvide del af løget og de friske grønne stilke skæres i strimler.

Bønner, ærter og forårsløget blandes i en skål. Krydderurterne hakkes fint og blandes i.

Rør en dressing af olivenolie, skal og saft af citronen og smag til med salt og peber. Hæld dressingen over salaten, og lad den trække i 15-20 minutter før servering.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft og rist serranoskinken indtil den er sprød. Køl den af og bræk den i stykker og læg det hen over salaten inden serveringen. Retten er god til frokost, men kan også serveres som forret med et godt stykke brød til.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.