Brombærmarmelade med citron og mandler

Date
aug, 18, 2020

Nu er det sæson for brombær. De hænger modne på de vildt voksende buske i skovbryn og krat ude i naturen. I haven er de tornløse brombær knap modne. De er nemlig lidt senere på færde, men de første er begyndt at modne.

Brombær er fantastisk i marmelader og i salater sammen med stegte pærer, bitre salater og valnødder.

Men det, jeg glæder mig allermest til, når brombærsæsonen er over os, er at fylde gryden med friskplukkede bær og koge den bedste brombærmarmelade, man kan tænke sig. Denne variant med hakkede mandler er ikke kun god på brød, den kan også bruges som garniture til oste. Den er særlig god sammen med skimmeloste.

Jeg har to sorter af tornløs brombær i haven; ”Loch Ness” og ”Thornless evergreen”. Men der altså intet der slår de vilde, der vokser ude i naturen og også som ”ukrudt” i haver. Vi har dem voksende vildt i hækken, og deler dem gerne med naboen. De er meget søde og krydrede i smagen.

Det skal du bruge til et par glas marmelade:

500 gram brombær

1 dl vand

4 dl. sukker

1 vaniljestang

1 økologisk citron

50 gram smuttede, hakkede mandler

Geleringsmiddel svarende til anviste mængde på produktet

Sådan gør du:

Vaniljekornene skrabes ud og blandes med sukkeret.

Citronen skæres i halve skiver og kernerne pilles ud.

Mandlerne smuttes og hakkes i små stykker. Ikke meget groft og heller ikke fint.

Kom brombær, citronskiver, mandler samt sukker og vaniljeblandingen i en gryde, og bland godt rundt. Lad det trække der i en times tid.

Kog derefter op under gryden, og skru ned igen på et lavere blus, så det kun lige koger. Marmeladen skal koge i gryden uden låg i ca. 10 minutter.

Derefter tilsættes geleringsmiddel svarende til den anbefalede mængde på produktet.

Marmeladen hældes derefter straks på rengjorte og skoldede glas.

Man kan putte lidt atamon i marmeladen og også efterskylle de skoldede glas med det. Jeg vælger dog at opbevare det ene glas marmelade i køleskabet, og undlader atamonen. Den kan holde sig længe i køleskab. Resten af marmeladen fylder jeg i bøtter, og opbevarer den i fryseren. 

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.