(Denne artikel har været bragt i Jysk Fynske mediers magasin Livsstil)

Vi skal nok vænne os til, at vi får hede somre med masser af solskin. Ligesom denne sommer vi lige har haft og sommeren i 2018, hvor planterne overalt i Danmark led under tørken. Kommer regnen, så sker det som skybrud og rammer lokalt og kraftigt, så planterne i haverne vælter omkuld.  

Min have har også lidt i år. Her har dog ikke været skybrud, og den smule regn vi fik i løbet af juli måned, rakte ikke langt. Den gav ikke nok til at fylde hverken vanddepoterne i jorden eller regnvandstønderne op, så planterne i haven kunne forsynes med de livgivende dråber på en bæredygtig måde. Jeg har desværre måttet ty til dyrt og rent drikkevand fra hanerne for at holde liv i krukker og køkkenhave.

Prydhaven har jeg delvist lade stå til, for det ville være en ulige kamp at mætte jorden med vand, så planterne kunne strutte smukt og flot. Jeg har dag for dag set, at bladene visner og blomsterne kun lige når at vise en smule farve, inden de sarteste af dem krøller sammen og bliver til en vissen pind. Det har mildest talt været sørgeligt at se på, og har taget noget af haveglæden fra mig. Meget af min sparsomme tid er blevet brugt på at vande.

I haven mod syd er der plantet tørketålende planter, for her kan vandslangen ikke nå hen. Her trives pragtkerten i bede omkranset af buksbom. Der er plantet paradisæbletræer, der på sigt vil skabe mere skygge til dette haverum.

Tørketålende planter i min have

Men indimellem alt det visne, har nogle stauder og buske stået ranke og struttede af farver og liv. De har klaret hede, sol og tørke bedre end andre. Det har været dagenes lyspunkter, når jeg om morgenen og om aftenen har gået mine ture rundt i haven.

Her er et udpluk af planter, der har overlevet, og ovenikøbet strålet af frodighed trods tørken:

Af stauder kan jeg nævne: Pragtkerte, tidselkugle, katteurt i flere sorter, skabiose af typen ”Scabiosa ochroleuca”, røllike, daglilje, russisk mandstro, lavendel, hedebjergmynte, staudehør, løvehale, knoldet løvehale, sporebaldrian, Grafia golaka, kæmpejernurt, jernurt ”Bampton”,  spydverbena, lægerasleblomst, buksbom, vortemælk i flere sorter, blodrød storkenæb, engstorkenæb, bølgekronet storkenæb, lammeører, sankthansurten ”Matrona”, kongelys i flere sorter, staudesalvie, lupin, bleg purpursolhat, kertepileurt – dog er der lidt brune rander på bladene, russisk salvie, torskemund, staudeprydløg ”Millenium” og sølvbynke ”Silver Queen”.

Disse buske klarer det også fint: Bærmispel, Blåskæg, Rødbladet hyld ”Black Lace”, rosmarinbusken og figentræet.

Flere af græsserne har også klaret sig flot, f.eks. forskellige lampepudsergræsser, blå bjørnegræs, sesleria, sølvaks, præriehirse og elefantgræs.

Vi skal nok til at tilpasse haverne til mere ekstremt vejr

Det er ikke kun om sommeren, med længerevarende tørke og kortvarige skybrud, at vi oplever mere ekstreme vejrforhold. Det er også i den mørke periode på året, hvor det kan regne uafbrudt i ugevis – ja næsten månedsvis. Hvem kan ikke huske sidste efterår og vinter, hvor flere villaområder i Danmark lå under vand? Vores drivhus stod også og soppede i vand i næsten et halvt år. Nu kan vi se følgerne af det, for vinen i drivhuset har haft problemer med at lede vand helt ud i rankerne og forsyne druerne med saft og kraft. Der er liv i den, men den trives ikke optimalt.  Plantedoktoren, jeg havde besøg af, sagde, at det var fordi rødderne delvist har ligget under vand og har taget skade. Nu skal vinen til at etablere sig igen. Jeg håber ikke, at det kommende efterår bliver lige så vådt.

Det er fra den ene yderlighed til den anden, at haven er udfordret. Derfor kunne det være en god idé at sadle lidt om, og tænke mere langsigtet, når man skal omlægge eller anlægge sin have, så den i fremtiden kan modstå de ekstreme vejrforhold.

Russisk mandstro og rasleblomsten har det karakteristiske blålige løv, der gør dem modstandsdygtige mod tørke

Planter, der er egnede til ekstreme vejrforhold, har særlige karakteristika

Planter med et gråligt, læderagtigt løv, eller blade, som ser ud til at være dækket af hår, ser ud til at klare sig. De kan opsamle fugt i løbet af natten og hårene beskytter ved at holde på fugten, så bladets nære overflade ikke tørrer ud. Det er lammeørernes blade et eksempel på. Planter med dybe pælerødder er også særlig modstandsdygtige. Det er f.eks. valmuer, rasleblomst, vortemælk, staude-lathyrus, stokroser og russisk mandstro. Planter med tykke sukkulentagtige blade, som hos sankthansurten, kan lagre vand i både blade og stængler, så de kan klare sig i flere måneder uden regn. Står de under vand i vinterperioden, klarer de også det.

5 gode råd til at gøre haven modstandsdygtig overfor ekstreme vejrforhold

Opsæt flere regnvandstønder, så der kan lagres så meget regnvand som muligt. De kan opsamle vandet fra skybrud, der ellers vil løbe af den tørre jord, og ikke gøre den store gavn for planter i haven. Hæv regnvandstønderne fra jorden, så man kan stille en vandkande under. Man kan også montere en vandhane, der kan tilkobles en vandslange, så man ikke slæber sig en pukkel til, når havens krukker m.m. skal vandes.

Man kan undgå oversvømmelser ved at lede regnvandet fra f.eks. nedløbsrør eller områder i haven, der er særligt udfordret – til et regnvandsbassin. De mængder vand, skybrud og vedvarende tung regn giver, overbelaster kloakkerne, så vandet ikke ledes væk. Typisk etableres et regnvandsbed i et lavere område i haven, for at vandet lettere kan ledes dertil. Her opsamles vandet og opbevares, enten til gavn for de planter, der egner sig til at vokse under disse omskiftelige forhold, eller til langsom nedsivning. Det kan give en dejlig frodighed i dette område i haven. Man skal dog huske, at det kræver særlig tilladelse hos kommunen at etablere sådanne regnvandsbede.

Skal bede anlægges, så de kan tage højde for både tørke og væde, så er det vigtigt at jorden er i orden, inden man planter. En tør og sandet jord er ikke altid det værste for tørketålende planter. Dog skal der tilføjes masser af kompost, så planterne har noget at leve af. Det værste for tørketålende planter er, hvis jorden i vintermånederne bliver tung og klæg, som netop lerede jorder bliver. Tørketålende planter kræver en porøs jord, hvor vandet kan trænge ned og væk, ellers rådner rødderne. Er jorden tung og leret, så skal der både tilsættes vasket sand (korn i str. 0,5) samt godt med kompost. Jeg plejer at sige ¼ kompost til ¾ havejord blandet med vasket sand. Når bedene er plantet til, så skal jorden dækkes med 5 cm. velomsat kompost eller hestemøg. Det holder på fugten i jorden, får hurtigt planter til at vokse og brede sig og dække jorden helt, så fordampningen ikke sker så hurtigt. Og så er det en god madpakke til ormene.

Undgå at fylde indkørsel og haven med fliser, der ikke kan absorbere en masse regn, når der er skybrud eller vedvarende tung regn. Vælg belægninger, der kan lede vandet væk. Grus, perlegrus eller stenmel kan lede vandet igennem.  Det samme sker, hvis man vælger små fliser eller sten med brede fuger imellem.

Det er arbejdskrævende at have en masse krukkeplanter, når sommeren er tør og hed. Man kan gøre det lettere for sig selv, når de skal vandes og samtidig beskytte planterne ved at samle krukkerne tæt sammen i grupper. Det er både flot, og krukkerne kan skygge for hinanden på solrige sommerdage, så jorden i dem ikke så let tørrer ud. Den direkte og bagende sol kan nemlig også varme krukkerne op, så rødderne lider i heden. Man kan vælge krukkeplanter, der ikke kræver så meget vanding. Skærmliljer, oliventræer, diverse sukkulenter, pelargonier og flerårige krydderurter er nemme krukkeplanter til den tørre og solrige sommer.

september 7, 2020

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.