Figner er lækre, når de plukkes friske fra træet og spises rå med skal på, men også når man bruger dem som hovedingrediensen i småretter, såkaldte tapas.

Der er ikke noget så lækkert som et måltid bestående af tapas, der er lavet af friske råvarer, man har i haven.

I drivhuset er de små cherrytomater gode på bruschetta, eller kan tilberedes semidried med friske krydderurter, olivenolie og hvidløg. Basilikum har vokset sig så store som småbuske og kalder bare på at blive plukket, ribbet og blendet til lækker pesto, der er god som dyppelse til godt brød.

Sommergulerødderne smager af vitaminer, men når de steges i smør på panden, længe nok til at de bliver gyldne, så trækker de sukkerstof frem, der næsten smager som karamel. Dryppes de med mørk balsamico og lidt balsamicoglaze, så smager de som englene synger. Et lille drys friskhakket, bredbladet persille henover sammen med friskpresset citonsaft, så præsenterer småretten sig smuk, og har også fået et forfriskende pift.

Et syrligt tilbehør kan laves af balsamico karameliserede rødløg, der tilberedes i ovnen. Rødløg skæres i smalle både, dryppes godt med olivenolie, stænkes rundhåndet med mørk balsamicoeddike og krydres med salt og peber. De bages indtil rødløgene har absorberet balsamicoeddiken og olivenolien og har en lidt smattet konsistens.

Her kommer de friske figner så ind i spillet. Figner er lækre sammen med forskellige slags oste og lufttørret skinke. Her er et par forslag:

Friske figner med mozarella og serrano

Ingredienser til 4 personer:

4 friske figner

2 kugler mozarella af bøffelmælk

8 tynde skiver serranoskinke

1 limefrugt

Et lille bundt frisk basilikum

Olivenolie

Salt og peber

Sådan gør du:

Skær fignerne i 4 stykker hver, så der er 4 små tapas til hver person. Skær de to kugler mozarella i 16 tynde og aflange stykker, så de kan ligge hen over hvert figenstykke. Hver skive serranoskinke skæres på langs, så der er 16 lange stykker i alt.

Hver tapas samles ved at der først dryppes limesaft over fignerne. Derefter lægges et stykke mozarella henover og drysses med lidt salt og peber og dryppes med olivenolie. Derefter rulles serrano-skinken omkring, så den holder sammen på det hele. Til sidst pyntes med basilikumblade.

Bagt gedeost med akaciehonning og friske figner

Ingredienser til 4 personer:

1 stk flutes

1 rulle gedeost

4 friske figner

20 gram pinjekerner

Frisk timian

Olivenolie

Hvidløg

Salt og peber

Mørk balsamicoglaze

Rucula

Sådan gør du:

Flutes skæres i 1 cm tykke skiver, så der er 2 stykker til hver person. Brødskiverne ristes i ovnen, så de er sprøde. Tag dem ud og rasp et fed hvidløg hen over hvert brødstykke. Dryp med olivenolie og drys salt og peber på. Skær gedeosten i 1/2 cm tykke skiver og læg dem på brødet. Dryp akaciehonning henover og kom lidt frisk timian på.  Bag brødene ved 175 grader i ca 15 minutter til osten er smeltet lidt.

Portionsanret brødskiverne på en tallerken på en bund af rucula. Placer en skive frisk figen ovenpå og drys med pinjekerner. Tegn tynde streger henover med mørk balsamicoglaze.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.