Kylling i øl med blommer

Date
sep, 14, 2020

Jeg har en god ven fra Belgien, der elsker øl. Især at bruge det i madlavning. Engang serverede han en tung gryderet med kylling, der havde simret i flere timer i mørkt, stærkt øl. Det havde simret så længe, at kyllingen var faldet helt fra hinanden. Friske blommer havde simret med og var kogt til ukendelighed. Men hold op hvor det smagte fantastisk. Det lykkedes mig ikke at lirke opskriften ud af ham, for retten blev lavet på slump. Siden da har jeg eksperimenteret med at ramme smag og konsistens, og her er så min opskrift.

Friske blommer høster jeg fra vores Italiensk sveskeblommetræ. De er meget søde, krydrede og smager næsten som svesker. Det er et meget rigt bærende blommetræ, hvis blommer egner sig godt til madlavning og syltning.

Ingredienser beregnet til 4 personer:

1 hel kylling ca. 1,5 kilo skåret i 8 stykker

300 gram blommer

½ liter mørk øl (Stout eller Ale)

2 mellemstore rødløg

4 fed hvidløg

2 friske laurbærblade

1 tsk korianderfrø mortet –(kan udelades)

1 spsk. smør

1 spsk. olivenolie

1 spsk. mørk farin

½ dl. mørk balsamicoeddike

Salt og peber

Bredbladet persille eller frisk koriander

Evt. lidt maizena udblødt i koldt vand til jævning

Sådan gør du:

Kyllingen deles i 8 stykker, der gnides med peber og salt.

Rødløgene skæres i smalle både. Hvidløgsfeddene hakkes fint. Blommerne befries for sten og skæres i kvarte.

Smørret smeltes i en stegegryde og olien tilsættes. Kyllingestykkerne brunes til de har en gylden farve på alle sider. Tag dem op. Rødløg og hvidløg steges næsten møre, laurbærblade og korianderfrø, der er blevet mortet – puttes i. Blommerne tilsættes og steges med i et par minutter. Dernæst hældes først eddike i, som koges næsten ind, dernæst farin og øl. Giv det et opkog, og læg kyllingestykkerne i til sidst. Læg låg på gryden og lad retten simre i 2 timer, til kyllingestykkerne falder fra hinanden. Fisk kyllingebenene op og smag sovsen til med salt og peber. Hvis sovsen er for tynd, så jævn den med lidt maizena udblødt i koldt vand.

Retten kræver lidt ”madsminke” for at den præsenterer sig på en delikat måde. Jeg plejer at drysse frisk koriander over retten inden servering, men bredbladet persille kan også gå, hvis ikke at man bryder sig om koriander. Læg også gerne friske blommer i både på toppen. Det er både dekorativt og tilfører lidt friskhed til den tunge ret.

Tilbehør til retten er kartofler eller ris samt en grøn salat. 

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.