Bagte rodfrugter med crumble

Date
okt, 05, 2020

Efterår er rodfrugtetid. Meget er spist op i køkkenhaven, men der er stadig en masse lækre rodfrugter. Det er grov kost, som kræver gode kæbemuskler at tygge sig igennem. Rodfrugter er fyldt med vitaminer og er godt for ”en knejt, der ska´ voks´” – som min far sagde. Derfor kom det ofte på menuen hjemme i vores lille familie, da børnene var små, og køkkenhaven var stor.

Når de kom cyklende hjem fra legekammeraterne, kunne de dufte helt ud på gårdspladsen, at der blev bagt rodfrugter. Så kom de hylende ind ad døren og klagede over menuen. ”Åhh nej, skal vi IGEN have bagte rodfrugter.  Så fandt jeg på at blande crumble i, der er lavet af tørt hvidt brød, revet ost og ristede hasselnødder. Så fik retten en anden duft, lidt henad kage, og så gled det meget nemmere ned.

Ingredienser til 4 personer:

200 gram gulerødder

200 gram jordskokker

200 gram knoldselleri

200 gram rødbeder

200 gram persillerødder

200 gram kartofler

1 spsk sennep

3 spsk olivenolie

3 fed hvidløg

2 kviste timian

Salt og peber

Crumble:

200 gram tørt hvidt brød

75 gram hasselnødder

75 gram revet parmesan

75 gram smeltet smør

Sådan gør du:

Rengør rodfrugterne, skræl dem evt.  og skær dem i grove stave. Læg dem i en dyb bradepande beklædt med bagepapir.

Rør olivenolie sammen med sennep, hakket timian, presset hvidløg og lidt salt og peber. Bland det rundt med rodfrugterne. Bag rodfrugterne i 20 minutter ved 200 grader.

Imens laves crumblen. Brødet blendes til en krummet konsistens. Hasselnødderne ristes på en tør pande til de er let brune og hinden løsner sig fra nødden. Gnid hinderne af i et viskestykke. Hæld dem i blenderen sammen med brødet og blend dem kort, til de kun lige bliver kvast i stykker.

Smelt smørret og riv parmesanosten. Rør det sammen med brød og nødder og drys det hen over rodfrugterne. Lad det bage med i ca. 20 minutter til crumblen bliver gylden.  

oktober 5, 2020

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.