Drivhuset blev tømt og rengjort sidste weekend. Jeg står altid tilbage med en mængde grønne, umodne tomater som ikke kan nå at modne. Det er spild at smide dem på komposten.

Nogle år har jeg lagt dem til modning indenfor, men de smager ikke solmodent og godt, og så går der ofte skimmel i dem. De sidste år har jeg i stedet syltet dem og gemt dem til vinterens forråd. De er lækre som tilbehør til retter, som man almindeligvis spiser ”surt” til.

Syltede grønne tomater kræver sukker og krydderier for at smage godt. Jeg har prøvet lidt af hvert, men denne opskrift har jeg smagt mig frem til, er den bedste. Så derfor deler jeg den med jer.

Ingredienser til 3 glas:

Saltlage

1 kg grønne tomater

100 g salt

1 liter vand

Sukkerlage

2 dl eddike

2 dl vand

350 gram sukker

3 cm frisk ingefær

7 hvidløgsfed

2 chilier

4 spsk sennepsfrø

5 kardemommekapsler

1 kanelstang

1 spsk hel sort peber

4 cm peberrod (Skal syltes frisk)

Sådan gør du

Salt og vand koges til en saltlage som køles af. Der prikkes hul i tomaterne med en gaffel. Tomaterne lægges i saltlagen og trækker til næste dag. Kassér derefter saltlagen.

Ingefæren skrælles og skæres i skiver. Chili skylles og skæres i skiver. Hvidløgsfed bruges hele. Vand, eddike, sukker og krydderier koges sammen til en sukkerlage, til sukkeret er opløst.

Husk at peberroden ikke skal koge med, men skal syltes rå i skiver sammen med tomaterne. Tomaterne kommes i gryden og koges med i 7 minutter, hvis det er cherrytomater – og i 10 minutter, hvis det er større tomater.

Fisk tomaterne op med en hulske og kom dem i skoldede glas. Når sukkerlagen med krydderierne er kølet af, hældes den over tomaterne. Peberroden skæres i skiver og lægges ned i glassene. Skru låg på og lad dem trække i et par uger, så er de klar til at blive spist.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.