En duftende halvkrans af krydderurter

Date
nov, 23, 2020

På en solbeskinnet plet i haven, hvor der også er læ, vokser en rosmarinbusk og en ægte laurbær beskyttet af et figentræ, der tager suset fra vest.

I mange år gravede jeg rosmarinen og laurbærbusken op og plantede dem ned i drivhset. For helt hårdføre er de ikke, hvis vinteren er kold. På et tidspunkt blev de så store, at jeg lod dem stå i bedet. De fik lidt dyne på, når det var rigtig koldt, så de ikke frøs tilbage.

Nu skal jeg da lige love for, at de har fået godt fat, og absolut ikke har tænkt sig at bukke under. Men vintrene har også været milde de seneste år.

De to buske fylder bare mere og mere og tager pladsen, og efterhånden også udsigten. I weekenden beskar jeg nogle af grenene, så der kom lidt luft omkring dem. Vi kan ikke spise os igennem alt det afklip, så jeg tænkte, at man vel kunne binde en dejlig, duftende krans til at hænge i glasgangen mellem bygningerne. Her dufter så endnu ikke af jul, men af køkken, urter og lidt af sommer.

Man kunne bruge kransen udenfor ved udekøkkenet, eller hænge den op i et drivhus eller orangeri og sætte lidt krydderi på tilværelsen der.

Det har jeg brugt til kransen:

En jernring til at binde krydderurterne omkring

Vindseltråd

Kviste fra rosmarinbusken

En blomstrende stilk fra krybende rosmarin, der vokser i krukke

Kviste fra ægte laurbær

En kvist fra eukalyptustræet

Et smalt olivengrønt bånd

Et bredere mørkegrønt bånd

Sådan gør du:

 Klip lange kviste af rosmarinen og start med at vikle dem fast med vindseltråd fra top mod bund af kransen i begge sider. I bunden af kransen vikles et par kviste fra ægte laurbær, en fin blomstrende stilk fra krybende rosmarin, der stadig blomstrer, dog lidt sent for årstiden at være. Og der bindes en gren fra eukalyptustræet fast i bunden af ringen med et smalt olivengrønt bånd.

Kransen får også en sløjfe af et bredere bånd på toppen af kransen. Mere enkelt kan det næsten ikke være.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.