Nu skal haven gås efter i sømmene

Date
nov, 23, 2020

(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)

Når det er sommer, tager blomsterne al opmærksomheden. Når havesæsonen går på hæld, og planternes løv skifter fra grønt til gyldne nuancer, er det hele så intenst og farvestrålende. Når dagslyset og temperaturerne daler og det bliver vinter, skifter haven udtryk, for så er det havens opbygning med en tydelig struktur og spændende, formgivende planter, der træder tydeligst frem. Det er denne vekselvirkningen mellem skiftende årstider, der gør havedesign interessant på vores breddegrader. 

Denne nøgne vintertid afslører, at mange af de danske haver mangler mere struktur og form, som gør dem interessante om vinteren. Om sommeren kan vi læne os op ad, at haverne er pakket ind i et væld af blomstrende planter, der tager al vores opmærksomhed. Men det er nu, at man kan danne sig et overblik og gå haven efter i sømmene. For en smuk vinterhave gør haven endnu smukkere, hvilket smitter af på havens formgivning og udtryk på alle tidspunkter af året.

Her giver jeg nogle råd, når haven skal gås efter i sømmene.

Stedsegrønne buske og stauder giver liv og farver til bedene i haven. Bedene væver sig ind i hinanden som lag, der gør, at man ikke kan overskue haven på en gang. Heller ikke vinterhaven, for den ligger ikke bar og kedelig hen.

Strukturen i haven

Hvem genkender ikke billedet af en stor græsplæne omkranset af hæk og et par bede med nedvisnede stauder samt nogle buske, der har tabt alt løvet. Der er ikke noget at sige til, at vinterhaven kan se kedelig ud.  Lidt lyskæder pynter lidt på det, et par lanterner og et foderbræt til fuglene. Så er der da noget at kigge på.

Men man bliver hurtigt færdig med at kigge. En spændende have kan ikke overskues på en gang, for der er plantet hække eller sat hegn op, der opdeler haven i flere rum. Hække kan lukke for indkig, hvis de er stedsegrønne, f.eks. en hæk af taks, buksbom og laurbær kirsebær. Eller man kan plante en bøgehæk, der beholder bladene på hele vinteren, og først smider dem, når de nye blade springer ud i foråret.

Der kan skabes nogle spændende kig ned gennem haven ved at bruge akser, der opdeler bede og binder havens rum sammen. Bedene bliver derved ikke blot nogle tilfældige klatter i en plæne, men er aktører i en mosaik af former, der gør haven spændende hele året.

Man kan vælge at bygge havens rum og bede op med firkantede former, eller man kan forbinde bede som organiske former, der væver sig ind i og omkring hinanden og kun er opdelt af smalle stier med græs.

I Troensehaven er der haverum med organiske bede, der inviterer en til at gå tur rundt i haven. Der er også en kvadratisk have med firkantede bede, der alle kan overskues på en gang som felter, der ligger forskudt fra hinanden.

Brændestak bruges som dekorativ rumopdeler ved indgangen til den kvadratiske have, hvor bedene er omkranset med stedsegrønne buksbomhække, der tilfører haverummet skarpe former og karakter.

Planterne i vinterhaven

Man kan også gøre haven interessant ved at plante spændende træer, buske og stauder, så der er tre højder i haven. Det gælder om at vælge planter, der enten har stedsegrønne blade eller nåle, har nogle anderledes farver i løvet, eller grene og stammer med flotte dekorative barkstrukturer.

Markante planter giver blikfang. Man skal ikke lade sig friste af udelukkende at plante stedsegrønt. Det kan hurtigt blive ”kirkegårdsagtigt” med et tungt, mørkt og kompakt udtryk. Lys og luft samt spændende kontraster fås ved at vælge træer og buske med spændende bark. Tibetansk kirsebær og papirbarkløn har kobberfarvet bark, der løsner sig fra stammen og når solens stråler rammer det, så lyser det op med den smukkeste, varme farve. Himalayabirkens hvide og lysende stammer kan får et ellers mørkt og lidt kedeligt område i haven til at live op. Platantræernes bark kan ryge af i flager og give nogle karakteristiske, spættede stammer i olivengrønne, grålige og brune nuancer. Hjertetræet har pletter på stammerne, og er det et flerstammet træ, så kan effekten være særdeles iøjnefaldende. Koralbarklønnen har koralfarvede lysende stammer og grene, der giver knald på kuløren i vinterhaven.  

De røde kviste og grene på koralbarklønnen (Acer palmatum “Sangokaku”) giver farver til haven om vinteren.

Farver i haven om vinteren

Og så findes der planter, der blomstrer om vinteren og giver farve til haven. Den stedsegrønne vintersnebolle (Viburnum ”Tinus”) har rosa og duftende blomsterstande gennem hele vinteren. Troldnød er løvfældende og man kan få sorter med enten gule eller orange særegne blomster. Kejserbusken er også løvfældende, men har pink blomster fra november og helt til foråret.

Visse sorter af paradisæbletræer beholder de små æbler indtil foråret, lige indtil æbleblomsterne springer ud. Det gælder f.eks. for sorten ”Brændkjær”.  

Paradisæbletræet ”Brændkjær” beholder æblerne på hele vinteren. I dette hjørne af grunden pryder et bålsted og kastanjehegnet med de fine rustikke kæppe der holder hønsene ind i hønsegården.

Rosen ”Tumbling Waters” er rigt blomstrende med små hvide roser. Den holder blomstringen til langt hen på vinteren. Det, der gør denne rose helt speciel, er de små dekorative, røde hyben, der sidder tæt som små svævende prikker. De er også gode at plukke ind og tørre til buketter.

Spændende bede i haven om vinteren

Bedene i vinterhaven gøres spændende ved at lade stedsegrønne stauder og småbuske vokse mellem f.eks. stauder med dekorative frøstande. F.eks. kan kuglebuksbom, alunrod og frøstande fra sankthansurt være et spændende og farverigt miks i et bed.

Mange stedsegrønne er også smukke om sommeren. Jeg kan nævne vortemælk, der findes i mange farvenuancer, og som tilmed sætter de fineste limegrønne blomster i det tidlige forår.  Alunrod findes i et utal af bladfarver fra limegrøn over røde til næsten sorte nuancer. Nogle med tydelige åretegninger på bladene og mønstre samt fine, lette blomsteraks om sommeren.

Påskeklokker beholder de grønne blade på om vinteren, men når de begynder at skyde med blomsterknopper sidst på vinteren, er det bedst at klippe bladene af, så man undgår at der går svamp i planten. Men så tager blomstringen over, og bladene vokser hurtigt frem.

Buksbom egner sig særlig godt til at blive formklippet, og kan bruges både som figurer inde i bedene og som lave stramt klippede hække, der rammer bedene ind. Buksbom trives både i sol og skygge og kan klare skyggen fra stauderne om sommeren og stadig stå tæt og grøn hele året.  Taks og småbladet kristtjørn kan anvendes til det samme, og er til gengæld ikke så modtagelige for svampeangreb, som buksbom er.

Der findes flere prydgræsser, der er delvis stedsegrønne, men hvis strå og aks giver bevægelse i bedet i både efterår og den tidlige vinter. Der er ikke noget så smukt som når rimfrosten lægger sig på prydgræsser og reflekterer lyset som små glimtende diamanter. De fleste af de høje prydgræsser bliver kedelige sidst på vinteren, men så kan man klippe dem ned, inden de begynder at skyde nedefra.

Stauder med stedsegrønne blade om vinteren:

Vortemælk (mange sorter)

Julerose og påskeklokke

Kæmpestenbræk

Lammeører

Løvehale

Gyldenlak

Bispehue

Alunrod

Bregner (Engelsød, hjortetunge, kambregne)

Prydgræsser (Bjørnegræs, japansk star, hakonegræs, skovfrytle)

Dæk for en grim udsigt

Når haven er nøgen om vinteren, og bladene er faldt af træerne, så kan man rigtig få øje på de mindre kønne omgivelser udenfor haven. Det kan være et grimt tag hos naboen eller endnu værre naboens skrammel og rod. Man kan skærme for en grim udsigt med en stedsegrøn beplantning, en hæk, der beholder bladene på om vinteren eller et fint hegn af f.eks. træ eller pileflet.

De fleste nåletræer er stedsegrønne og kan blive høje, så de kan dække for indkig eller skærme mod en grim udsigt. Visse kristtorn, fyrretræer og taks synes jeg er et godt valg, da de i sig selv har en fin vækstform, der klæder de fleste haver.

Sådan skaber du en smuk vinterhave

Vælg dekorative træer og buske med flotte stammer, former eller farver

Plant stedsegrønne planter for at skabe struktur i haven

Del haven op i rum ved hjælp af hække, hegn eller dekorativ rumopdeling

Tilfør haven farver ved at plante buske og træer der bærer frugt eller blomster om vinteren

Vælg stauder der blomstrer eller har dekorative blade om vinteren

Lad staudebedenes blomsterstande blive stående vinteren over. De beskytter planterne i vinterperioden, samtidig med, at de er dekorative

Plant græsser med fine strå og aks som med dugdråber. Rim og sne får dem til at glimte i vintersolen.

Læg blomsterløg, der blomstrer tidligt på året, og som kan tåle sne og frost. 

Skab fokuspunkter, hvor øjet kan finde både ro og nye oplevelser, fx en bænk eller frostsikre krukker med fine, vintergrønne planter. 

Brug akser i haven, der både opdeler bedene og binder havens rum sammen.

Lav flere siddepladser i haven og lad nogle af havemøblerne stå ude, for haven skal bruges hele året.

november 29, 2020

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.