Én gang jordskokker – altid jordskokker

Date
nov, 23, 2020

Køkkenhaven er ved at blive klargjort til vinteren. Ukrudt tages op, og der lægges et godt lag vinterdække bestående af visne blade og halvomsat kompost. Da jeg næsten var gennem alle højbedene, havde jeg en spandfuld jordskokker. De er kommet op alle vegne, for i år omlagde jeg køkkenhaven fra faste bede på jorden til højbede. Jorden blev skrællet af og senere lagt ud i højbedene sammen med en god fed kompost. Men ud kom også jordskokker, der så har vokset sig store gennem sæsonen. Bare en lille bitte knold har givet en stor plante med mange knolde.

Jeg mener selv, at jeg nu har været grundig med at filtrere dem ud af alle bedene, og i stedet samle dem i et bed. Og så er der jo en masse lækre og sprøde jordskokker til overs, som vi kan bruge i supper, salater, ovnbagte rette, puré og sprøde chips. Jeg kunne komme med opskrifter med jordskokker fra nu af og til jul. Jeg vil nu nøjes med denne opskrift på en lækker salat, hvor jordskokkerne suppleres med lidt syrligt, lidt sødt, lidt stærkt og lidt salt – alle de smagsnuancer der skal til for at få umami smag.

Salaten er ret mættende og er velegnet som et frokostmåltid. 

Ingredienser til 4 personer:

500 gram jordskokker

2 syrlige æbler

250 gram frisk spinat

Et lille spidskål

50 gram pinjekerner

Til dressing bruges:

½ dl olivenolie

2 spsk citronsaft

2 spsk akaciehonning

1 spsk grovkornet sennep

Salt

Sådan gør du:

Jordskokkerne skrubbes rene og skæres i kvarte. En pande varmes op og der tilsættes olivenolie, som jordskokkerne ristes i. De skal være gyldne og samtidig have bid. Stik i dem undervejs og tag dem af i tide og lad dem køle helt ned.

Æblerne skylles, udkernes og skæres i små tern. De lægges i en skål med vand, indtil de er klar til at komme i salaten. Så undgår du, at de bliver brune.

Spinaten skylles og steges i ca. ½ minut i lidt olie på panden. De skal akkurat lige falde sammen. Giv spinaten et lille nip groft salt og køl den af.

Spidskålen skæres i smalle skiver. Jeg har brugt et rødt spidskål til salaten på grund af farven. De smager ens, om de er grønne eller røde.

Pinjekernerne ristes på en varm pande til de er let gyldne.

Bland ristede jordskokker, ristet spinat, friske æbler og spidskål sammen i en skål. Drys ristede pinjekerner over.

Bland ingredienser til dressingen sammen og hæld den over salaten.

Spis den med et godt brød til.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.