En anderledes risalamande

Date
dec, 20, 2020

Jeg er vild med risalamande, og kan spise det alle årets 12 måneder. Der skal helst noget garniture ved, så den ikke bliver for fed og tung. Ved juletid er kirsebærsovs bare sagen, men det kan man jo ikke spise hele året, så denne variant er nok mere tidløs.

I høstsæsonen har jeg altid travlt med at fryse ned, så der kan tages lækre sager op, når det bliver vinter. For et par uger siden hev jeg en pose Italiensk sveskeblommer op af fryseren, som jeg har marineret i en lage af rørsukker, stjerneanis og stærk rom. Nu har blommerne trukket i 14 dage, og smager sødt, krydret, stærkt og godt. De skal bruges som garniture til en risalamande, der er tilberedt uden smuttede, hakkede mandler. For mandlerne har jeg ristet gyldne i ovnen, da de skal drysses på toppen i stedet for. Det klæder rom-marinerede blommer, og så giver de ristede mandler en lækker crunchy konsistens. Med min hang til det sprøde skal der efter min smag knas til.

Ingredienser til 4 personer

Risalamande:

2 ½ dl grødris

3 dl. vand

1 liter sødmælk

2 spsk. sukker

Korn af 1 vaniljestang

½ liter piskefløde

50 gram mandler, der skal ristes

Rom-marinerede blommer:

300 gram blommer, gerne sveskeblommer

100 gram rørsukker

1 dl. mørk rom

2 stjerneanis

Sådan gør du

Kog grødrisene med vand, til risene har absorberet al vandet. Tilsæt en liter sødmælk, kog risengrøden op ved høj varme. Skru ned når det koger og kog risengrøden under låg ved svag varme. Rør i den jævnligt, så den ikke brænder på. Når den er kogt mør, ca. efter 40 minutter, køles den ned.

Når den er helt kold røres grøden med sukker og vaniljekorn. Piskefløden piskes stiv og vendes i.

Mandler ristes i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er gyldne og dufter dejligt ristede. Lav en tester og se om mandlen er lysebrun indeni. Så tages mandlerne ud og køles af.

Blommerne kan bruges helt friskplukket fra træet, eller de kan tøs op fra frossen tilstand. De hældes i en skål, der drysses rørsukker over og tilsættes et par stjerneanis og 1 dl rom. Stil blommerne i køleskabet i 14 dage. Står de lunt, så er min erfaring, at blommerne kan begynde at gære. Så lav ikke for meget, så man ikke kan spise dem på en gang.

Marinerede blommer er i øvrigt også lækre til ost og hjemmelavet vaniljeis.

Risalamanden serveres i små glas. Først fyldes glasset ¾ del op med risalamande, der lægges lidt marinerede blommer ovenpå og hældes lidt væde fra marinaden over, og til sidst drysses lidt ristede mandler på toppen.

Bare vent og se, det bliver en favorit.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.