Tapas af sprød palmekål med svampe og parmesan

Date
dec, 21, 2020

Den italienske palmekål er en af de smukkeste grøntsager, jeg har i køkkenhaven. Den ser ud som en palme med bladene viftende ud til siden, og ser så struttende sund ud, hvilket den jo også er.

Palmekål og grønkål er nært beslægtede, men er helt forskellige i både udseende, smag og konsistens. Palmekål er noget grovere i strukturen, og smager også af lidt mere. Jeg er vild med den nøddede og let krydrede smag. Bladene har en aflang skålform, der egner sig godt til at anrette med en lækkert fyld, ligesom man kan gøre med rigtige palmeblade. I denne tapas-ret spiser man dog palmekålen med.

Jeg har taget de mindre blade fra toppen af kålen, for det kan være lidt voldsomt at spise sig igennem en tapas, der er 50 cm lang, som de længste blade er på kålstokken.

Palmekål smager fantastisk sammen med svampe, nødder og parmesan, hvilket jeg bl.a. bruger som ingrediens til fyldet.

Mængden, jeg har angivet til denne ret, er beregnet som en tapas blandt andre, og er ikke mættende. Kan også serveres som en snack eller lille forret.

Ingredienser til 4 personer

8 mindre kålblade fra palmekål

250 gram kantareller eller andre smagfulde svampe

Et bundt forårsløg

50 gram hasselnødder

150 gram bacon

Saft af 1/2 citron

50 gram friskrevet parmesan

Et lille bundt kørvel

Olivenolie

Salt og peber

Sådan gør du:

Palmekålen skylles grundigt og tørres. Kålbladene lægges med den åbne skål opad på en bageplade, og dryppes med olivenolie. De bages i ovnen ved 175 grader, til de bliver let sprøde, men ikke helt tørre, så de falder fra hinanden. Beregn ca. 10 minutter, men hold godt øje med dem.

Rens svampene med en lille børste og skær dem i små tern. Vask forårsløgene og skær dem skråt i tynde skiver. Rist hasselnødderne på en varm pande i ca. 3 minutter, til de bliver let brune. Køl dem ned og hak dem groft. 

Skær bacon i små tern og steg dem gyldne og sprøde. Tag dem af panden. Steg svampene i fedtet fra bacon, tilsæt citronsaft fra ½ citron samt salt og peber, lad det stege til de er møre og tager farve.

Tør panden af og tilsæt lidt olivenolie, hvori forårsløgene ristes i et par minutter, så der stadig er bid i dem.

Anret palmekålen på små tallerkener. Læg først svampene i bunden af kålbladet, dernæst bacon, forårsløg og drys ristede hasselnødder henover.

Riv parmesanen fint og slut af med at drysse den på toppen. Pynt med små blade fra kørvel.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.