En god beskæftigelse om vinteren er at beskære det viltre hasselhegn nede bagerst i haven. Det kom der en bunke gode grene ud af. Ja, faktisk så store grene, at de kan puttes i en vinballon og stilles indenfor i glasgangen, hvor de kan springe ud og skabe forårsstemning.

Dette forårstræ gave mig inspiration til ugens buket, der består af mange små ”reder” med forårsblomster, der blev hængt op på grenene.

Forleden fandt jeg groft sækkelærred frem til vinterbeskyttelse af planter i haven. Der blev lidt til overs, som jeg har brugt til at lave ”rederne” af. En krans havde jeg bundet til jul af kviste fra en hængebirk. Den blev viklet op og genbrugt til rederne. Det eneste som ikke er genbrug, er potter med bellis og vibeæg i blomst. Jeg vil nemlig vælge to slags planter – en der har en høj vækst og en med en lav vækst. Udtrykket skal gerne ligne hasselkrattet nede bagerst i haven med kvas, grene og en blomstrende skovbund. Lidt naturligt, rodet og vildt.

Det har jeg brugt

Hasselgrene 1,5 meter lange med rakler

Vibeæg i potte

Bellis i potte

Groft sækkelærred og bast

Kviste fra hængebirk

Nål og kinesertråd

Sådan gør jeg

Hasselgrenene stikkes i en vinballon med vand.

Planterne tages ud af potten. Potten fores med en plasticpose, der kan holde på vandet, når planterne vandes. Sækkelærredet klippes i baner med en bredde på 15 cm og i den længde der kan nå omkring potten. Hvert stykke vikles omkring potten og fastgøres med bast eller jutesnor. Sørg for, at potten er placeret midt på stykket af sækkelærred, for bunden skal snøres sammen med bast eller jutesnor, og toppen skal bukkes ned i potten. Så kommer planten tilbage i potten, og der vikles birkekviste omkring, der fastgøres med bast eller jutesnor. Hanken til at hænge potten på hasselgrenene er af bøjelige kviste, som stikkes ned i kanten af potten på begge sider og fastgøres ved at sy den fast til sækkelærredet med kinesertråd.

”Rederne” kan genbruges og senere fyldes med perlehyacinter, hornvioler, narcisser og andet fint, som passer til årstiden.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.