Vi har så mange brændenælder i haven, at vi hverken kan spise os igennem dem, eller producere brændenældegødning af dem alle sammen. Jeg høster dem inden de går i frø og smider dem på komposten. For brændenælder indeholder en masse gode mineraler, der både er gode for haven og for maven. Derfor finder jeg på forskellige retter, hvor brændenælder kan indgå.
I dag har jeg valgt at bage knækbrød med brændenælder. Vi har en klassisk opskrift, som vi altid bruger. Til de angivne mængder af ingredienser er der plads til at tilsætte 50 gram fintrevne grøntsager som kan give knækbrødene farve. Rødbeder kan farve dem røde, gulerødder gule og brændenælder, spinat, skvalderkål, løgkarse, ramsløg etc. kan farve dem grønne.
Brændenælder smager hen ad spinat, når de blancheres. Man skal holde sig fra at spise dem al dente, for så brænder man sig på dem, det siger sig selv. Derfor skal de tilberedes enten blancheret, dampet eller stegt.
Ingredienser til to bageplader
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
2 ½ dl hvedemel
1 dl rugmel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
2 dl vand
1 ¼ dl olivenolie
50 gram blancherede brændenælder
Sådan gør du
Solsikkekerner og græskarkerner hakkes mellemfint. Brændenælder skylles og blancheres. Derefter vrides de godt for vand og hakkes fint. Husk at bruge handsker.
Alle ingredienser røres godt sammen. Her er til to bageplader, så dejen deles i to og rulles ud mellem to lag bagepapir. Brødet må helst ikke være tykkere end 1,5 mm. Knækbrød skæres for med en kniv eller et pizzahjul inden de bages og kan således nemt deles efter bagning.
Bages ved 200 grader i ca. 15 – 20 minutter, til de er gyldne.