Fiskesuppe med asparges og urter

Date
jun, 07, 2021

I køkkenhaven skyder kørvel blomsterstængler i vejret, for det er 2. år, de står i haven. Jeg lader dem blomstre, så jeg kan tage frø af dem. Så jeg skal passe på ikke at spise for meget af dem. Både blomster og blade smager så skønt af anis og passer fortrinligt til fisk. Kørvel gav mig inspiration til ugens opskrift – en fiskesuppe med årstidens friske asparges og urter.

Kørvel er ikke den eneste krydderurt, der frister til at bruge i køkkenet. Dild vokser sig store nu, og de små planter står alt for tæt i rækkerne, så jeg må tynde dem ud. De kommer med ind i køkkenet til pynt på fiskesuppen. Knopperne på mine dekorative purløg er ved at briste, og jeg kigger til dem dagligt, for det er sorten ”Pink”, der får den vildeste farve. På knopstadiet er den også så smuk, og både blomst og stængel smager skønt og giver lidt ”bid” i en fiskesuppe. Fiskesuppen er lavet på en hjemmelavet fiskefond, men kan også købes i en fiskehandel.

Ingredienser til 4 personer

Fiskefond

1 kg skrog incl. hoved og finner

1 liter vand

2 dl tør hvidvin

4 skalotteløg, finthakket

4 fed hvidløg eller 2 friske hvidløg med stængel, finthakket

2 porrer, finthakket

Lidt frisk timian

1 knoldfennikel, finthakket

4 stængler bladselleri, finthakket

5 tsk hvide peberkorn

Fiskesuppe

8 dl. fiskefond

3 skalotteløg, finthakket

2 fed hvidløg, finthakket

1 porre eller hvidløgstop skåret i tynde strimler

1 gulerod skåret i julienne

12 grønne asparges i grove skråt skåret skiver

300 g torskefilet, sej, rødtunge, kulmule eller lign, skåret i tern

150 gram laksefilet

150 g rejer

2,5 dl piskefløde

2 dl hvidvin

1 økologisk citron, skal og saft

Frisk dild

Frisk kørvel

Purløg, blomst og stilk

Hvid peber, friskkværnet

Salt

Smør og lidt olie

Sådan laver du fiskesuppe:

Fond:

Kom skrog, hoved og finner i en gryde sammen med vand, hvidvin, grøntsager, urter og peberkorn og bring det i kog. Skrue ned for blusset og lad det simre ved svag varme under låg i 20 minutter. Den må endelig ikke koge for længe, for så bliver suppen bitter. Skum suppen omhyggeligt for urenheder så snart de viser sig og gerne et par gange undervejs. Ellers bliver suppen grumset og uklar. Sigt suppen gennem en finmasket sigte og kassér al fyldet.

Fiskesuppe:

Skær skalotteløg og hvidløgsfed i tern og steg dem i en gryde i smør og lidt olie til de er bløde. De må endelig ikke tage farve. Tilsæt hvidvinen, og kog det ind til halvdelen. Tilsæt fiskefond og bring suppen op til kogepunktet. Den må ikke bulderkoge, men kun vise små bobler på overfladen.

Skær gulerod i julienne, porre eller hvidløgstop i tynde ringe og asparges skråt skåret i mindre stykker.  Skær fisk i tern. Riv skallen på den økologiske citron fint og halvér frugten.

Tilsæt fløde, grøntsager og fisk og lad suppen simre i 2 minutter. Smag fiskesuppen til med salt, hvid peber, citronsaft, fintrevet citronskal og evt. en skvæt ekstra fløde. Suppen skal være lækker cremet.

Inden servering tilsættes rejer. De må ikke koge med, blot varmes lidt op. Fiskesuppen portionsanrettes i små skåle og pyntes med friskhakket dild, kørvel og purløg og gerne med blomster, hvis man har dem.

Serveres med et godt brød til og et glas tør hvidvin.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.