Hemmelig opskrift på kartoffelsalat

Date
jun, 21, 2021

Indtil nu har jeg holdt opskriften på familiens kartoffelsalat hemmelig. Den er blevet serveret til masser af grillaftener, buffeter, fødselsdage i familien og også bare til hverdag.

Nye kartofler er det allervigtigste, og der skal bruges de bedste. Min favorit er og bliver Linzer som har en fast konsistens. For i en kartoffelsalat skal der være bid i kartoflen. Der er ikke noget så trist som udkogte kartofler i salater.

Det er lidt en kunst at koge nye kartofler. Man skal våge over dem, for blot et minut for meget kogetid kan ødelægge dens fine konsistens. Det er umuligt at sige, hvor længe de præcis skal koge, så man skal føle sig frem med en gaffel. Når kartoflen føles lidt hård i midten, men kan slippe, så skal den af, vandet hældes fra og hurtigt under koldt vand fra hanen.

Hemmeligheden i opskriften er balancen mellem 3 ingredienser; cremefraiche, mayonnaise og dijonsennep af god kvalitet. Og så kan man tilføje sæsonens grønt. Lige nu er det de friske hvidløg, der snittes meget fint, dild og bredbladet persille i rå mængder. Snart kan man putte friske ærter i og senere fintsnittet knoldfennikel.

Ingredienser til 4 personer

1 kilo nye kartofler

2 dl cremefraiche 18 %

1 1/2 dl mayonnaise

2 spsk dijonsennep

2 spsk sukker

Salt og peber

1 spsk hvidvinseddike

3 fed friske hvidløg

1 salatløg eller 1 friskhøstet løg

1 bundt dild

1 bundt bredbladet persille

1 håndfuld friske ærter eller andet grønt fra haven med bid i

Purløgsblomst som pynt

Sådan gør du

De nye kartofler koges netop møre i letsaltet vand. Hold øje med dem, så de ikke koger ud.  Lad dem køle helt af og stil dem i køleskabet. Kartoffelsalat skal være kold.

Bland cremefraiche, mayonnaise og dijonsennep sammen. Tilsæt sukker og smag til med lidt salt og rigelige mængder sort peber. Den skal være lidt kras. Hæld ca. 1 spsk. hvidvinseddike i. Den må gerne smage lidt sur, for kartoflerne neutraliserer den syrlige smag.

Skær kartofler i mundrette bidder, friske hvidløgsfed i bittesmå tern og frisk løg eller salatløg i små tern. Hak krydderurterne og bælg de friske ærter. Bland det hele sammen og pynt med purløgsblomster på toppen. 

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.