Prydløg i alverdens former og farver

Date
jun, 21, 2021

(Denne artikel har været bragt i Jysk Fynske mediers magasin “Livsstil”)

Når prydløgene blomstrer og dækker det meste af bedene i haven, så er det næsten for meget. Alt andet blegner under deres store runde kugler på lange stilke. For hvert løg der lægges, dannes der mange sideløg. Et løg giver det første år en blomsterstilk. Et par år efter er det blevet til 6 blomsterstilke, og så fylder de godt op.

Det mest kendte og populære prydløg er sorten ”Purple sensation”, der blomstrer fra slutningen af maj til sidst i juni. Får den lov at stå til frøene modnes og falder af, så vil der året efter dukke små spirer op, der ligner græs, så man kan nemt komme til at luge dem væk. Undgår man det, og lader man dem vokse sig store, så kommer der hurtigt et tæppe af prydløg. Det er det, der er sket i det midterste bed i vores have.

Prydløg tilhører alliumslægten

Prydløg tilhører alliumslægten, der er stor og omfatter ca. 700 forskellige arter. Allium er ikke kun til pryd, for flere af dem dyrkes på grund af deres kulinariske værdi, hvilket for eksempel omfatter purløg, kinaløg, hvidløg, porrer, skalotteløg, røde- og hvide spiseløg og ramsløg – for blot at nævne nogle.

De fleste af prydløgene dyrkes udelukkende på grund af de smukke blomsterstande, men de kan faktisk også spises. Fælles for alliumslægten er nemlig, at de smager og dufter af løg, og så tiltrækker de hundredvis af insekter.

Prydløg lever længe

Prydløg er flerårige blomstrende løgvækster, der mest dyrkes på grund af deres dekorative blomster. Deres løg lægges i efteråret og er ret hårdføre, for de kan blive i haven i årevis. Selv en vinter med hård frost kan ikke tage livet af dem. Det kunne jeg erfare efter denne vinter, hvor vi havde tocifrede minusgrader.

Prydløg har forskellige højder, former og farver. De mest markante prydløg er dem med runde blomsterstande i hvide og lilla farver, som sidder på toppen af en lang, hul stilk. Deres blade sidder i bunden af stilken lige over jordoverfladen, og de bliver hurtigt gule og grimme. Bladene begynder nemlig at visne før blomsten, hvilket ser herrens ud, hvorfor de bedst fungerer i bede med bunddækkende stauder, der kan dække for de visnende blade.

Jeg plejer at klippe det visne af bladene, når de skæmmer mit øje, og senere fjerner jeg dem helt. Det har ingen betydning for, om løgplanten overlever. De har lige så god voksekraft året efter, selvom de har blomstret uden blade.

Prydløg er en rigtig insektmagnet

Udover sin prydværdi i haven, er prydløg en rigtig god insektplante, for den tiltrækker bier og andre insekter. I slutningen af blomstringsperioden kommer sommerfuglene og nyder godt af nektaren fra alle de små stjerneformede blomster, der sidder på blot et blomsterhoved. Jeg kastede mig forleden ud i at tælle hvor mange små blomster der danner en enkelt kugle i sorten ”Purple sensation” – 274 blomster blev det til. De sidder tæt sammen i bunden af blomsterkuglen, og har en præcis vinkel og længde på hver enkelt blomsts stilk til at danne en rund kugle. Hvilket mesterværk. Hvem har været arkitekten bag sådan en blomst?

De små stilke er så kraftige og støtter hinanden, at en stor brumbasse eller guldbasse kan kravle rundt fra blomst til blomst og mæske sig, uden at det beskadiger denne enestående blomsterkonstruktion.   

Allium ”Purple Senstation”

”Purple Sensation” er det mest kendte prydløg, som man ofte møder som et lilla bånd gennem bede i folks haver. Her blander de sig flot med f.eks. en bund af lodden løvefod med lime-farvede lette blomsterstande. Smukkere kan det næsten ikke blive. Hos mig vokser den blandt andet i det kombinerede tulipan- og georginebed, og er den sidste løgplante, der blomstrer her, inden georginerne tager over. Den blomstrer fra slutningen af maj og langt ind i juni, bliver mellem 60 og 80 cm høj, og får violette blomsterhoveder, der er ca. 10 cm i diameter.

Jeg har også lagt dem i de firkantede bede omkranset af buksbom, men her er de mørkviolette, selvom jeg har købt dem med det samme navn ”Purple Sensation”. Der er åbenbart forskelle på nuancerne alt efter, hvilken producent man køber dem hos.

Det er også denne sort, som jeg for det meste bruger i buketter. De holder rigtig fint, og overlever de fleste afskårne blomster. Og så er de gode til tørring, både i blomstrende tilstand og som frøstand.

De kæmpestore allium

Jeg har gået pænt udenom kæmpeprydløg Allium ”Giganteum” og ”Ambassador” der bliver omtrent 140 cm høje, og har kuglerunde blomsterhoveder på 15 cm i diameter. De blomstrer lidt senere i juni-juli måned. På dette tidspunkt er der så meget andet der blomstrer, og så vil de i min forholdsvis lille have være alt for dominerende.

Jeg har set dem i parkanlæg, hvor de er virkelig pompøse med de store, svævende kugler samlet i store bede.

En stikkende fætter

Størrelsen på blomsterhovedet holder mig dog ikke fra at have de to metalliske lyslilla allium ”Christophii” og ”Schubertii”. Sidstnævnte ligner næsten en edderkop med sine lange strittende stilke, der sidder lidt spredt på blomsten. Den er forholdsvis lav, og den har en tendens til at lægge sig hen ad jorden som et gigantisk insekt. Jeg hænger hvert år et blomsterhoved til tørre, for det er så dekorativt, når det ligner en eksplosion af stjerner, der flyver ud til alle sider. 

Allium ”Mount Everest”

Den hvidblomstrende Allium ”Mount Everest” er også et af de rigtig store prydløg med en højde på 100-150 cm. Den blomstrer fra juni og fortsætter længe. Jeg har mange stående i det hvide bed og de er virkelig spektakulære, når de runde kugler blander sig med de lige så markante tårnformede blomsterhoveder hos lupinen ”Fraulein”. De blomstrer nemlig samtidigt. Denne sort har ikke tendens til at så sig som ”Purple Sensation”, men sætter en del sideløg, der kan pilles fra i efteråret. Efter afblomstring udvikles sideløgene og så skal de skal have tid til at vokse sig store. Man kan grave prydløgene op i efteråret og pille sideløgene fra og derefter fordele dem hvor i haven, man vil have dem til at gro.  

De lidt specielle

Middelhavsprydløg Allium sphaerocephalon kan jeg slet ikke undvære i havens bede. De tofarvede blomsterhoveder changerer fra vinrød til mosgrøn og er virkelig fine sammen med kvæsurt. De blomstrer samtidigt i juni – juli måned, hvor de væver sig smukt ind i hinanden. Højden på middelhavsprydløg er ca. 60 cm.

Honningløg også kaldt Bulgarsk prydløg er en anden speciel sort, der ser lidt nedtrykt ud med de hængende klokker på den lange stilk. Blomsten har en ubestemmelig farve i grønlige, brunlige og rosa nuancer, som sidder på en kraftig 100 cm høj stængel. Blomsterne producerer meget nektar, derfor har den fået tilnavnet ”Honningløg”, og er en virkelig bi- og insektmagnet. Den blomstrer i juni og vokser trofast i bedet fra år til år. Jeg er blevet så glad for den, at jeg til efteråret vil plante endnu flere af dem i det mørke, purpurfarvede bed.

Prydløg god til krukke

Hvis en plante skal være god i krukke, skal den kunne holde sig pæn længe. Allium Senescens ”Millennium” er ikke et klassisk prydløg, der efter tidlig blomstring visner væk. Tværtimod er denne sort en staude, som er grøn og frodig hele sommeren. Den blomstrer i juli – september med mindre, rosa blomsterhoveder. Jeg har den både i krukke og i forkanten af bedet holdt i rosa nuancer, for den bliver ikke ret høj – ca. 45 cm.  Denne sort anskaffer man sig typisk som potteplante fra planteskolen, og ikke som løg, der lægges i efteråret som de andre prydløg.

De spiselige

En lille yndig sort er ”Allium trifoliatum cirillo”, der både kan spises og være til pynt. Den smager af hvidløg, hvor både stængel og blomster er lækre i salater. Den kaster frø og spreder sig i mit rosa bed. Da den er ret lav, ca. 15 – 20 cm høj, gør det ikke noget, for den fylder blot hullerne i bedet ud, hvor den kan finde plads.

Purløg med de rosa og lilla blomster samt kinaløg med hvide blomster er spiselige. Jeg bruger både blade og blomster i madlavningen. Der er ikke noget så lækkert som en kartoffelmad med nye kartofler pyntet med et drys purløgsblomster. Smukt ser det også ud. 

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.