Bordet i tegnestuen har været fyldt med havebøger i stakkevis. Ikke fordi jeg havde travlt med at læse i dem, men fordi de blev brugt som presse til blomster.

Som barn pressede jeg mange blomster i tykke telefonbøger. Ind imellem røg der også nogle særlig fine insekter med, og jeg kunne lave fine collager af blomsterenge med sommerfugle, myg og fluer sværmende hen over alle blomsterne. De blev klistret fast på karton med skolelim, og sat i skifterammer med clips. Jeg kunne sidde i timevis med det og sammensætte den ene fine blomst med blade, hvor de i virkeligheden ikke helt hørte sammen. Men her kunne jeg gøre, hvad jeg ville.  

Et par bogmærker og bordkort til fødselsdage blev det også til, for der blev presset rigtig mange blomster og insekter.

Det var ikke så sjældent, at mine forældre stødte til og begravede sig i kreationerne. De lærte mig navnene på blomsterne, og jeg kan så tydeligt huske dem hver og en, for det blev leget ind, og det var så skønt at sidde der sammen med de voksne, for de hyggede sig lige så meget som mig.

Ferieaktivitet

Det var især når vi var i sommerhus eller på ferie et naturskønt sted, at vi havde tid til at sidde sammen og lave blomstercollager. Jeg var særlig optaget af følfod og torskemund, fordi de havde navne med dyr. Og så tænke jeg meget over, om der var en vis lighed med dyrenes legemsdele og blomstens form. Det var der jo, og så gav det hele mere mening.

Jeg kunne ikke se den helt store forskel på læbeblomsterne torskemund og løvemund – hvorfor lignede de hinanden, når en fisk og en løve har så forskellige gab? 

I slipstrømmen på trenden med tørrede buketter, har blomsterbilleder fået en renæssance. Derfor har jeg for et par uger siden været i haven for at plukke blomster og blade og lagt dem i pres mellem avissiderne på Fyns Amtsavis. Jeg vil prøve at gentage barndommens sommerminder og lave en collage af en blomstereng – dog uden fladmaste insekter.

Der blev holdt fest i haven i sidste weekend, og blomsterne blev også brugt til bordkort. Der blev valgt blomster og blade, som kan presses flade uden at de går helt i smadder. De er hverken for tykke og kødfulde, eller for porøse, så de falder fra hinanden, bare man rører ved dem. Det er f.eks. svært at presse hør og valmuer, hvis kronblade let falder af. Men kronbladene kan bruges som vinger til sommerfugle.

Sådan er de lavet

Jeg pressede forglemmigej, hornviol, natviol, storkenæb, lyngfloks, vårfloks, porcelænsærenpris, dagpragtstjerne, porcelænsblomst, klematis, stjerneskærm, nellikerod samt blade fra jakobsstige, violfrøstjerne og blodrød storkenæb. Af kronblade fra hør og blæresmælde har jeg lavet sommerfugle, der svæver hen over blomsterengen. Det er lidt kønnere end en fladmast flue.

Jeg lod blomsterne ligge i pres i en uge.

Det er bare med at slippe fantasien løs og endelig bruge ideen som sommerferieaktivitet sammen med børn. De vil elske det.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.