Jordbær og hyldeblomster hører sammen i min verden. Jordbær er modne og hyldeblomsterne blomstrer, når roserne springer ud. Så hvorfor ikke forsøge at kombinere de tre planter i en kage. Jeg er skruet sådan sammen, at der skal være noget sprødt der knaser i kager. Kager må heller ikke være alt for søde, så de skal tilsættes ingredienser, der tilfører kagen syrlighed.
Det bedste jeg ved er solmodne jordbær, der plukkes lige fra planten. De er lune og søde og smager skønt med kold hyldeblomstsaft til og måske en klat flødeskum. Så er det sommer.
Disse små cheesecakes har det hele. Sprødheden får man med kiksebundene, syrligheden med jordbær og de fine smagsnoter af blomster fås af hyldeblomstkoncentratet, der anvendes i ostecremen og rosengelé på toppen.
Rosengelé havde vi mængder af i køleskabet fra sidste år, så der skulle ryddes ud, for der skal jo gøres plads til sommerens kølige vine og læskende drikke.
Jeg har brugt små tærteforme til kagerne, men man kan også lave den i en stor tærteform.
Ingredienser
Kiksebund
250 gram digestive kiks
150 gram smør
Ostecreme
250 gram flødeost
¼ liter piskefløde
75 gram flormelis
3 blade husblas
1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
½ vaniljestang
Rosengelé
3 dl koncentreret rosenekstrakt eller sødet rosenvand
3 blade husblas
Lidt friske jordbær og mynteblade til pynt.
Sådan gør du
Smørret smeltes og digestive kiksene smuldres deri. De kan også blendes og røres i.
Smør en springform på ca. 22 cm i diameter og pres kiksemassen ud i formens bund. Stil den i køleskabet.
Ostecreme:
Læg husblas i blød i koldt vand. Pisk fløden stiv og rør vanilje og flormelis i.
Rør piskefløde og flødeosten sammen, så det bliver en ensartet, lind masse.
Smelt husblas over vandbad sammen med den koncentrerede hyldeblomstsaft. Afkøl og vend det i ostecremen. Hæld ostecremen ud på den afkølede kiksebund, og stil kagen på køl igen.
Rosengelé:
Imens klargøres rosengeleén.
Man kan købe rosenvand i webshops, i specialbutikker eller hos asiatiske købmænd. Man kan også lave rosenekstrakt selv af rosenblade fra Rose de Recht eller klitroser, lidt vand, citronsyre og sukker, der koges sammen i 15 minutter og derefter sies. Det giver en smuk, rød farve.
Læg husblas i blød i koldt vand.
Smelt husblassen over vandbad, og rør den sammen med den lune rosenekstrakt eller rosenvand. Lad geléen tykne lidt og hæld den derefter på ostemassen. Tjek at ostecremen har sat sig helt inden geléen hældes på. Ellers flyder det sammen og bliver grumset.
Stil igen kagen på køl og lad geléen størkne helt inden den pyntes med friske jordbær og små mynteblade.