Der gøres klar til sommerferien

Date
jun, 28, 2021

(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)

Sommerferien står for døren, og vi skal være væk fra haven i flere dage eller måske uger i træk. Det kræver lidt planlægning at efterlade den alene hjemme, uden at planterne går til i mangel på omsorg og vand.

Hvis man var sikker på, at vejret vil være omskifteligt med regn om natten og sol om dagen, så ville alting være godt. Men som med så meget andet så er vejret uforudsigeligt, og det svært at planlægge ferien efter vejrudsigten. Vejret kan være koldt og vådt, og så er det træls med ferie i Danmark, når den i år er lagt her til lands. Måske bliver det tørt og varmt, og så er det skønt, når man skal hygge i sommerhuset, men det kan være hårdt for havens planter, og så er det ikke sjovt som dedikeret haveejer, at være langt væk og ikke kan slippe tankerne om, hvordan det mon går med de grønne vækster derhjemme i haven.

Som regel kommer der hverken sol eller regn i passende mængder til, at man kan være væk i flere uger. Derfor skal man forberede sig til lidt af hvert, så man ikke kommer hjem og ser, at mange timers arbejde og haveglæde i foråret og forsommeren er gået til spilde, hvis planterne er druknet i regn. Eller hvis krukkeplanter og afgrøderne i køkkenhave og drivhus er visnet bort.

Vi er så heldige at have søde naboer, hvor vi passer hinandens haver og drivhuse, når vi er bortrejst. Som regel får vi det til at passe. Det er ikke planlagt koordinering men rent og skært held, at der næsten altid er nogle hjemme. Vores egen have og pasningen af den er også så krævende, at vi ikke kan være bekendt at overlade det hele til andre, så vi må, uanset pasning eller ej, gøre vores forberedelser, så det meste kan passe sig selv. 

Ikke alle er så privilegerede, at andre støder til, når man selv er væk. Det holder nogen fra at have krævende vækster i krukker, der kræver hyppig vanding og næring, såsom vores engletrompeter, der skal vandes dagligt – nogle gange flere gange om dagen. Det er en af de opgaver som naboen tager sig af, når vi er på ferie.

I køkkenhaven er der plantet tæt, så der næsten ikke er bar jord. Hvor der er bar jord, lægges græsafklip og andre planterester, som beskytter mod for meget udtørring. Vandslangen og vandsprederen er lagt frem, så naboen kan tænde for den i tilfælde af tørke.

Drivhuset gøres selvkørende

Vi dyrker afgrøder i faste bede i drivhuset. Havde vi haft kapillærkasser, ville de kunne klare pasningen af drivhusplanterne med tilstrækkelig næring og vand i en uges tid. Blot man sørger for, at alle vinduer og døre står åbent, så der ikke bliver for varmt. Man kunne trække drivhusgardinerne for, hvis man har dem, eller sætte nogle midlertidige op fastgjort med ståltråd, så man skærmer for den værste sol. Vinduerne kan også kalkes til, for det handler om at holde temperaturen nede, sikre gennemtræk og samtidig formindske fordampningen af vand fra dyrkningsjorden.

I bunden af drivhuset har vi plantet tagetes og basilikum, der er ved at dække jorden godt til. Det har krævet lidt planlægning i foråret at sørge for en bunddækkende beplantning i drivhuset.

Sidste år havde vi ikke pasning i en periode, hvor vi var væk. Her lagde vi siveslanger ud omkring planterne i drivhusbedene. Potter med duftgeranier, som stod på drivhushylder i direkte sol, tog vi ud af drivhuset og stillede i zinkbakker med vand og placerede dem på nordsiden af drivhuset, hvor der dog trænger lidt lys ned.

I år vil jeg sørge for en god grundvanding af drivhuset aftenen før vi tager afsted. Vi har gravet plasticpotter ned i jorden ved siden af planterne, så der kan dybdevandes langt ned i jorden. Så lægger vandet sig ikke i overfladen, hvor det hurtigere vil fordampe. Det kan holde drivhuset kørende nogle dage uden pasning, og det vil aflaste naboen for alt for meget vandingsarbejde.

Har man ikke en hjælpende hånd med vanding i drivhuset, så kan man anskaffe et vandings-ur, der kan indstilles til at vande i de mængder og tidspunkter, der er behov for, så planterne klarer sig i ens fravær.

Når jeg tegner haver med drivhuse, anbefaler jeg altid at have godt med plads på nordsiden af drivhuset netop til det formål at opbevare planter der, når man skal på ferie. Det kan også være småplanter til drivning med henblik på senere udplantning. De står fint her og kan også klare sig selv uden vand i flere dage.

Og har man nyplantede træer og buske i haven, kan man montere vandingsposer, der fyldes op inden man tager på ferie. De vil langsomt frigive vand og kan forsyne planten i en uges tid. Er man længere tid væk, så skal man have en til at fylde dem op.

Krukkerne stilles i halvskygge

De fleste krukkeplanter samler jeg tæt sammen i grupper og stiller dem i beholdere med vand. Det kræver en del beholdere, så jeg bruger både opvaskebaljer, zinkbakker, dybe underskåle og andet der kan holde vand. Krukkerne placeres i delvis skygge, hvor der kun kommer sol få timer om dagen. En god placering er på nordøst siden af huset, hvor planterne får den tidlige morgensol. Blot de for skånes for den hede middagssol, eller vind der typisk kommer fra vest. En kombination af sol og vind tørrer krukkeplanterne hurtigere ud. Når de stilles tæt sammen, kan de beskytte hinanden mod udtørring.

De mest tørstige krukkeplanter får en 2 liters sodavandsflaske stukket i jorden der sættes med åbningen nedad. Er krukken stor, så kommer der en flaske mere i.

Der findes også selvvandingskrukker, hvis man har særligt vandkrævende krukkeplanter. Jeg har dem ikke selv, men kunne overveje at investere i nogle til mine store engletrompeter. Det vil lette arbejdet betragteligt.

Risikoen er også for, at der kommer styrtende regn, og så skal beholderne, som krukkerne står i, tømmes for vand, så planterne ikke drukner. Ved man med sikkerhed, at perioden hvor man er bortrejst, bliver regnfyldt, så kan krukkerne placeres under udhæng i carport eller lignende, men der skal kunne komme lys til i løbet af dagen.

Planterne gødes

Krukkeplanter og køkkenhave- og drivhusplanter har brug for tilskud af næring, for de vokser hurtigt i juli måned. Derfor har de godt at et næringstilskud, inden man rejser på ferie. Jeg gøder både krukkeplanter og afgrøder i køkkenhave og drivhus med langtidsvirkende gødning i pilleform. De frigiver næring over længere tid. Jeg blander gødningen i overfladen af jorden, så der er god jordkontakt og vandet kan trække næringsstoffer ud af dem.

Blomster beskæres

Måske er der nogle sommerblomster i skærehaven som man holder særlig meget af, der har tænkt sig at have deres hovedblomstring lige når man skal væk på ferie.  Man kan med fordel klippe dem tilbage, før man tager på ferie. De vil forgrene sig med nye, friske skud, der sætter blomster senere. Og så nedsætter en beskæring plantens vandforbrug.

Nogle stauder har allerede overstået deres første blomstring, og kan klippes ned. Nogle stauder klippes ned for at de kan danne en frodig bladroset, der kan dække jorden. Andre beskæres, så de giver endnu en blomstring senere på sæsonen. Det er f.eks. stjerneskærm, storkenæb, rosenskovmærke, bredbladet ærenpris, ridderspore, nepeta, staudesalvie, sporebaldrian, floks og lupiner.

Her er mange af de afblomstrede stauder klippet ned. Så vokser de til imens vi er på ferie. Er vi heldige, så giver de en ekstra blomstring.

Køkkenhaven får en tur

Det er generelt en god idé at dække den bare jord i køkkenhaven med græsafklip eller andre planterester, så der minimeres ukrudt og mindsker fordampningen af vand fra jorden.

Man kan også reducere afgrøderne inden man tager afsted, og spise løs af de små rødbeder, sprøde gulerødder, der har en skøn smag som små, spæde knoldfennikel og nye kartofler. Høst de modne ærter og frys dem ned. Pluk løs af spinat og send dem samme vej.

Køkkenhaven luges for frøukrudt, der ellers vil tage plads, lys og næring fra afgrøderne. Der er intet så træls som at vende hjem fra ferie og konstatere, at køkkenhaven er fyldt med ukrudt, der er i fuld gang med at sprede modne frø over det hele.

Køkkenhaven luges for ukrudt inden vi tager på ferie. Når vi kommer hjem, er den sikkert vokset os over hovedet

Vær gavmild

Vær gavmild og lad naboen eller andre plukke løs af de plukkemodne tomater i drivhuset, squash der hurtigt kan vokse sig for store, agurker og meloner, der ikke er meget værd når du kommer hjem.

Sommerblomster er sået for at kunne fylde vaserne med smukke buketter. Lad naboen og andre plukke løs, for det forstærker blomstringen, og så er der stadig masser til man kommer hjem igen. Går de først i frø, så har de gjort deres gerning, og for flere arter går blomstringen i stå.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.