Den vigtigste ingrediens i denne ret er de stegte squashblomster.
En squashplante får han og hunblomster. Begge er gule og store. Hunblomsten sidder for enden af en ansats til en frugt, der ses som en fortykkelse bag blomsten. Hanblomsten sidder på en tynd lang stilk.
Jeg plejer altid at drukne i squash. De vokser sig hurtigt store, og så er de ikke så interessante at spise. Så de ender som regel som hønsemad eller på komposten. Jeg behøves ikke alle de frugter. Halvdelen på en plante vil være nok. Derfor har jeg ingen dårlig samvittighed, når jeg i denne sommer næsten har ribbet squashplanterne for hanblomster. De er nemlig så utrolig lækre at spise, for de er kødfulde og smager skønt henad nødder, når de ristes på en pande i olivenolie.
For at squashplantens frugt udvikler sig og bliver stor, skal den bestøves. De gule blomster tiltrækker insekter, som gør bestøvningsarbejdet, når de flyver fra han- til hunblomsterne. Jeg har endnu ikke oplevet, at frugtsætningen er gået i stå, selvom jeg plukker løs af hanblomsterne.
Squashblomsterne lægges på en bund af søde, solmodne tomater, mozzarella, hvidløg, grillede squash og basilikumblade.
Ingredienser til 4 personer
300 gram solmodne tomater, gerne cherry- eller cocktailtomater
2 fed hvidløg – finthakkede
2 små squash
En buket squashblomster, så mange man har
2 kugler mozzarella
Et lille bundt basilikumblade
God olivenolie
Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Tomater og mozzarella skæres i skiver. Hvidløg hakkes fint og basilikumbladene hakkes groft.
Squash skæres i tynde skiver og ristes i olivenolie på en grillpande eller grilles på en grill og drysses med lidt salt.
Squashblomsterne steges let på en varm pande i olivenolie. De skal kun have få sekunders stegetid, til de tager lidt farve.
Ingredienserne lægges i lag med squashblomsterne øverst. Der dryppes lidt ekstra olivenolie over og krydres let med friskkværnet peber og lidt salt.