Forleden plukkede jeg en buket med smukke, matchende blomster fra skærehaven. Ved nærmere eftertanke indgik der landenavne og navne på kontinenter i blomsternes sortsnavn. Så gik jeg ellers på opdagelse efter planter i haven, der har navne efter de 7 kontinenter. Det er i hvert fald, hvad vi har lært i folkeskolen, at kloden opdeles i 7 kontinenter.

Men jeg har i min søgen efter svar på opdelingen af kloden i kontinenter erkendt, at den åbenbart deles op på forskellige måder, alt efter hvor man er bosat i verden, eller hvordan man ellers anskuer en klodes opdeling, om det er geologisk, geografisk, kulturelt, klimatologisk eller biologisk.

Hvis jeg skulle opdele kloden i kontinenter efter, hvor mange sorter med kontinentale navne jeg har i haven, så er der 6.

Europa repræsenteres med en staudefloks af sortsnavn ”Europa”, Asien med sommerblomsterne russisk hindebæger og kinesisk hundetunge. Afrika repræsenteres med afrikansk lilje – også kaldet skærmlilje, der dyrkes i krukker. Nordamerika og Sydamerika slås sammen og danner navn til en bemærkelsesværdig sommerblomst – amerikansk knopurt. Det var straks sværere med Antarktis, men jeg kom i tanke om, at jeg har en antarktisk sydbøg med fine, små blade, der kan bruges som grønt fyld i buketten.

Oceanien omfatter Australien og New Zealand, og her måtte jeg ind i stuen og hente blade fra Kænguru bregne (Microsorum ”Diversifolium”), der naturligt vokser i Australien. For mig er Australien lig ”Kænguruland”, så den holder lige – i mit univers. Det kunne have været en New Zealandsk hør, men den vil stikke helt af i buketten og lave alt for meget ballade op imod alle de fine, sarte pastelfarver.

Når alle disse planter sættes sammen, danner de en smuk og harmonisk buket i afstemte farver og former. Tænk hvis alle klodens kontinenter spillede lige så godt sammen som i denne buket, så ville verden se helt anderledes ud.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.