”Casio e pepe” med spaghettibønner

Date
aug, 30, 2021

Det er lidt af en indrømmelse, når jeg her åbenlyst nævner min absolutte livret, der ikke består af en eneste sund ingrediens ej heller en grøntsag. Det er den klassisk pastaret fra Rom ”Cacio e pepe” der består af frisk pasta kogt al dente tilsat smør, parmesan og en masse friskkværnet peber. Når vi får pasta herhjemme, så er min forret altid denne ret. Jeg kunne spise den morgen, middag og aften, men så ville jeg blive underernæret og få alt for meget fedt på sidebenene.

Jeg har nu fundet et godt alternativ, der er mere fiberrig og er smækfyldt med vitaminer. Spaghettibønner erstatter pastaen, men alle de andre ingredienser fastholdes. Og det smager bare godt, næsten bedre end med pasta. Desværre er det ikke så nemt at få fat på de meget lange og tynde spaghettibønner, der er milde i smagen, og har en fin konsistens. De knirker ikke i munden, som andre bønnesorter, og er slet ikke så grov i strukturen. Navnet ”spaghettibønne”, som også kaldes ”meterbønne”, vokser sig meget lang og tynd – deraf navnet. Jeg har målt den længste til at være 75 cm lang. Det er lidt af en lang fætter at dyrke, så den kræver et stativ. For ligger den hen ad jorden, mugner den.

Spaghettibønner er dyrket fra frø, forspiret i vindueskarmen i starten af maj måned, og plantet ud i drivhuset i starten af juni. Man kan finde frøene på nettet og få dem sendt pr. postordre.

Det var kun i 2018, hvor vi havde en varm og lang sommer, at det lykkedes mig at dyrke spaghettibønner på friland. Måske havde det også lykkedes i denne sommer, men jeg tog ikke risikoen. Det er en ret varmekrævende sort, så derfor bor den i drivhuset, hvor den stortrives og producerer mange lange grønne spaghettier. Planten må ikke mangle vand, for så går den i stå med at sætte bønner. Man skal høste bønnerne regelmæssigt, så den bliver ved med at levere den ene meterlange bønne efter den anden. Heldigvis holder den sig godt på køl.

Ingredienser til 1 portion

8 lange spaghettibønner

Rigeligt med friskrevet parmesan af god kvalitet

2 store klatter smør

Salt

Friskkværnet sort peber

Sådan gør du

Bønnerne koges hele i letsaltet vand i max 1 minut og ikke længere. De skal koges al dente, for der skal være bid i dem.

Vandet hældes fra og spaghettibønnerne arrangeres i en dyb tallerken som en spiral. Smørklatter stikkes ned mellem bønnerne, der kværnes peber henover og drysses med lidt salt.

Det er vigtigt, at man bruger en parmesan af god kvalitet, hvor der er god med smag i. Den rives fint og drysses på toppen af retten. Riv endelig rigeligt, for parmesanost smager altid af mere.

En tør rødvin passer perfekt til denne ret.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.