September er et rigtig godt tidspunkt at høste frø. Mange krydderurter, sommerblomster og stauder står nu med flotte frøstande, der skal sikre deres afkom. For snart går planterne til hvile, nogle dør mens andre kommer igen til næste år.

Egentlig kan man blot lade frøene falde til jorden eller sprede sig rundt i haven med fuglene samt vejr og vind.  Men vil man gerne have styr på, hvor småplanterne skal gro, så skal frøene samles ind, lægges til tørre og gemmes til det rette tidspunkt at putte dem i jorden.

Der er mange penge at spare på dyre frøindkøb, når man selv tager frø fra f.eks. dild, koriander, fennikel, kørvel og andre frø af urter samt sine favorit-sommerblomster, som man typisk sår hvert år i rigelige mængder. Så er der nemlig bedre råd til at købe en masse nye sorter, man kan formere videre på i de kommende år, hvis de falder i ens smag vel at mærke. Det har de jo en tendens til at gøre her hos mig, og så kommer jeg pludselig i pladsmangel.

Desuden vil man kunne høste så mange frø, at hvis nogle skulle gå tabt, så er der rigeligt at tage af.

Det kan betale sig at indsamle rigeligt med frø af de planter, man er sikker på, der skal sås mange af næste år. Krydderurter såsom dild, koriander og kørvel høster jeg altid rigeligt af, for de sås af flere omgange i vækstsæsonen.

Ud med kurven og indsamle frø

Jeg tager min kurv under armen, en stak kaffefiltre og en tusch og går en runde i haven og indsamler frø.

Det skal være tørvejr, når der høstes frø, så frøene ikke er våde. Er de det, er der risiko for, at de mugner.

Frøene skal være modne, når de høstes, hvilket kan ses når de let slipper frøstanden. De lægges i kaffefilteret, hvorpå jeg skriver navn. Nogle gange tænker jeg, at det er noget pjat altid at skrive navn på, for efterhånden skulle man jo kende frøene fra hinanden. Men det er ikke altid tilfældet, må jeg konstatere efter mine egne fejlsåninger. Nu skriver jeg sort og farve (når det gælder sommerblomster), så jeg er helt sikker.

Kurven tages under armen og der indsamles frø. De puttes i kaffefiltre, hvorpå navnet på planten skrives.

Eftertørring af frø

For at få glæde af frøene er det vigtigt, at de efter høst behandles og opbevares rigtigt.

Høstede frø skal eftertørre inden de pakkes ned. Den bedste måde at gøre det på, er at lægge dem på et stykke køkkenrulle eller lade dem blive i kaffefilteret i et lunt og godt ventileret rum, hvor der er en lav luftfugtighed. Undgå at lægge dem i direkte sol. Kældre eller fugtige udhuse kan ikke bruges, da vandprocenten i frøene bliver for høj.

Opbevaring af frø

Frøene kan opbevares i små papirsposer, kaffefiltre eller kuverter, der placeres i en lufttæt beholder. Det beskytter frøene for udsving i luftfugtigheden. En høj luftfugtighed kan nemlig medføre svamp og råd i frøene.

Indkøbte frø skal behandles på samme måde, når de opbevares til senere såning. De ligger i frøposer af papir, og ofte er der endnu en lille lukket, lufttæt papirkuvert indeni. 

Hvis frøene skal sås allerede i år eller inden for et år, skal de opbevares indenfor i et tørt rum ved almindelig stuetemperatur. Her kan de stadig overleve med en god spireevne. Det er dog bedst i et køligt, tørt rum. Her kan køleskabet bruges. 

Har man købt eller indsamlet et stort parti frø, der skal gemmes i mange år, så er den bedste opbevaring i fryseren. Men her skal man huske, at man ikke må åbne beholderen før den er tøet helt op. For ellers vil der dannes kondensvand i beholderen, og frøene vil blive fugtige med risiko for svamp og råd.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.