Rønnebærsyltetøj med æbler og mandelsplitter

Date
okt, 04, 2021

I sidste uge plukkede jeg bærrene af rønnebærtræet i haven. De fleste vil jeg lave til rønnebærgelé og lidt har jeg sat fra til syltetøj, som jeg fandt en opskrift på i den klassiske kogebog ”Frøken Jensens syltebog”. Det er en absolut klassiker, som jeg flittigt bruger her i høstsæsonen, hvor der syltes, saftes og konserveres.

Der er sket meget på det gastronomiske område de seneste år, hvor man ser nye og anderledes kombinationer af råvarer i retter. Men nogle opskrifter er bare gode gamle klassikere, som man selvfølgelig kan bygge videre på. Og det har jeg netop gjort med dette syltetøj lavet af rønnebær, æbler og appelsinskal som jeg har tilført smuttede, hakkede mandler. Det giver marmeladen en god konsistens og afrundet smag, for rønnebærrene og appelsinskallen er let bitre og æblerne er lidt syrlige. Mandler og appelsinskal passer umådelig godt sammen, og så dur syltetøjet endda som garniture til julefrokostens oste, pølser, sylte og andet godt.

Syltetøjet er syrligt, sødt og bittert. Rønnebær kan få en skarp bittersmag, hvis ikke de fryses ned inden tilberedning. Minimum 1 døgn i fryseren reducerer bitterstoffet, men jeg lader dem nu blive i fryseren en lille uges tid i troen på, at jo længere tid de er frosset ned, jo mere reduceres bitterstoffet. Måske er det rent faktisk tilfældet – jeg bliver ved troen.

Ingredienser til et stort glas syltetøj

½ kilo ribbede rønnebær

3 dl vand

Reven skal af 1 økologisk appelsin

½ kilo spiseæbler

750 gram sukker

75 gram smuttede, hakkede mandler

Sådan gør du

Rib og skyl rønnebærrene og frys dem ned i minimum et døgn. Tø dem op før de tilberedes til syltetøj. Skræl æblerne, udkern og skær dem i smalle både. Smut og hak mandlerne halvgroft og riv appelsinskallen.

Rønnebær, reven appelsinskal og vand bringes langsomt i kog og koges ved svag varme under låg i 10 minutter. Æbler og mandler kommes i gryden sammen med sukkeret og koges videre i 15 minutter. Det er ikke nødvendigt at tilføre geleringspulver til syltetøjet, for det må gerne være let flydende.

Hæld det på skoldede glas og bind straks til.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.