I espaliér omkring køkkenhaven har vi plantet frugttræer. Her vokser æble- og pæretræer side om side, og der er valgt forskellige sorter, der modner på forskellige tidspunkter.
Blandt pærerne er det Clara Friijs der modner først. Dernæst kommer Skånsk sukkerpære, som er den sort, jeg har brugt i pæretærte med marcipan og mandler. Når pærer bruges i tærter, er det bedst, at de er ret modne, saftige og søde, dog uden at være blevet bløde og melede. Concorde og Conference er også næsten klar, men de er stadig lidt for hårde, og er derfor endnu ikke så velegnede i en tærte. Det handler nemlig om at time bagning af pæretærte med, at de er tilpas modne og dermed bløde, saftige og søde.
Skånsk sukkerpære har den egenskab, at den er utrolig sprød og saftig i konsistensen. Hos os når den derfor aldrig at blive overmoden, for inden vi får set os om, er de spist. Alle i familien ved, hvor træet står.
Men i denne uge nåede jeg at plukke 5 pærer til en lækker tærte.
Pære og marcipan passer så godt sammen. I denne tærte har jeg tilsat fintrevet appelsinskal, for der er også hakkede mandler i tærten, og marcipan, mandler og appelsin er en god kombination. Men dur appelsin sammen med pære? Det testede vi af med denne tærte, og det smager fremragende.
Ingredienser
Mørdej
250 g hvedemel
50 g flormelis
125 g smør
½ tsk salt
1 æg
Fyld
5 modne pærer
100 g sukker
100 g smør
100 g marcipan
2 tsk fintrevet appelsinskal
2 æg
30 g hvedemel
50 g grofthakkede mandler
Sådan gør du
Mørdejen
Smør, hvedemel, salt og flormelis smuldres sammen og samles hurtigt med ægget. Mørdejen pakkes ind i husholdningsfilm og lægges på køl i minimum 1 time.
Fyldet
Imens mørdejen køles ned, tilberedes fyldet. Marcipanen rives groft og appelsinskallen rives fint på et rivejern. Begge dele piskes sammen med smør og sukker. Æggene tilsættes et ad gangen og piskes i, til massen har en blød, glat konsistens.
Mandlerne hakkes groft og piskes i sammen med hvedemel.
Pærerne skrælles, udkernes og skæres i halve.
Tærten
Mørdejen rulles ud på et meldrysset bord og lægges i en tærteform. Der stikkes huller i bunden på den med en gaffel, og den forbages i 15 minutter ved 200 grader.
Bunden tages ud af ovnen og massen fordeles. Pærerne lægges oveni dejen og presses let ned. Tærten bager videre i yderligere 30 minutter ved 200 grader. Lad den køle af og drys med lidt flormelis.
Tærten spises lun med cremefraiche eller flødeskum til.