Denne krans er lidt langhåret, og man kan nemt få associationer til en indianerhøvding med fjer i håret.
Det mørkerøde løv fra japansk løn har dannet inspiration til kransen. De dekorative blade ligger drysset ud over staudebedet i de mørke, brændte farver også hen over sankthansurt og prydgræsset med bordeaux strå og aks. Så griber jeg kurven og går på rov efter frøstande og blomster, der kan fungere som modspil til alt det mørke, og som tilfører kransen lethed.
Hortensia står stadig med blomsterstande, men de ændrer farver og nærmer sig mosgrønne, gammelrosa og mokkafarvede nuancer, der klæder bordeaux så godt. Vindheksen blev endnu en gang barberet, men ser ud til at nyde et jævnligt ”hair cut”, for den skyder ivrigt fra bunden med nye skud. Jeg har derfor parkeret denne plante i planteværkstedet og har døbt den ”klippeheksen”.
Kransen er tidløs i stilen. Den dur både som efterårskrans og som julepynt hængt op på fordøren eller lagt på julebordet som dekoration. Men det er nu, man skal ud at samle løv, inden det klasker helt sammen og bliver spist af ormene eller fortæret af andet kryb, svampe og bakterier.
Det har jeg brugt i kransen
3 slags hortensia
Strå og aks fra prydgræs (Panicum virgatum “Rotstrahlbusch”)
Efterårsløv fra japansk løn (Acer palmatum ”Atropurpureum”)
Frøstande fra høstanemone, montbretia og vild gulerod ”Dara”
Sankthansurt
Vindheks
Mellemstor halmkrans
Ståltråd
Sådan gør jeg
Materialerne til kransen klippes i mindre stykker. Ståltråden bindes fast til toppen af halmkransen. Så tager jeg tre forskellige materialer, f.eks. hortensia, blad fra japansk løn og vindheks, og laver en lille buket, som jeg vikler fast til halmkransen. Så tager jeg tre-fire andre materialer, f.eks. en anden sort af hortensia, frøstand af høstanemone og strå og aks fra prydgræs, og vikler den fast til halmkransen over den første buket. Der går tre buketter til at dække en bane på forsiden af kransen. Sådan bliver jeg ved, til jeg er nået hele vejen rundt.
Jeg binder strå og aks fra prydgræs i den øverste bane hver anden gang. I alle små buketter, der bindes fast, bruger jeg 1 – 2 blade fra japansk løn.
Ståltråden hæftes bag på halmkransen, og der laves en lille lykke til at hænge kransen op med.