Rodfrugter og kål hører årstiden til

Date
nov, 15, 2021

Jeg hører ofte mig selv sige, at man skal nyde de afgrøder, som sæsonen byder på, for der smager de allerbedst. Rabarber og asparges hører foråret til. Jordbær skal spises solmodne i midsommeren samtidig med at der er friske ærter. Nu er der ikke så meget tilbage i køkkenhaven andet end rodfrugter og kål. Til gengæld er de så sprængfyldte af vitaminer, at de giver energi til at modstå trætheden i vinterens mørke og kulde.

Egentlig har man adgang til kål hele vinteren, og jeg nyder hver dag at nappe blade af, som jeg spiser al dente i stedet for en vitaminpille. Jeg tror på, at det er langt sundere.

I jorden står pastinak og jordskokker, som sagtens klarer frosten. Men vi har travlt med at spise rødbeder og selleri op, for de kan ikke overvintre i jorden.

Ugens opskrift er sund og mættende og består af selleri-pomfritter med hvidløg/citron topping. Dertil tilberedes sprødstegt grønkål med æbletern og valnødder, stegte kyllinge-inderfiletter og hjemmelavet aioli.

Ingredienser til 4 personer

Sellerifritter

1 stort sellerihoved

1 økologisk citron (skallen)

3 fed hvidløg

3 spsk olivenolie

Salt og peber

Sprødstegt kål med kylling

1 hel stok – eller en stor pose frisk grønkål

3 spsk olivenolie

100 gram valnødder

2 søde spiseæbler

1 økologisk citron (saften)

450 gram kyllinge-inderfilet

Frisk timian

2 fed hvidløg

Salt og peber

Hjemmelavet aioli

2 pasteuriserede æggeblommer

1 tsk sennep

1 tsk citronsaft

3 fed hvidløg

2,5 dl olivenolie

salt og peber

Sådan gør du

Start med at tage ingredienser til aioli ud af køleskabet, så de opnår stuetemperatur. På denne måde undgår man, at aiolien ikke skiller.

Sellerifritter

Rengør og skræl selleriknolden. Skær den i tynde stave. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Hæld olivenolie i en lille skål med revet citronskal og presset hvidløg. Smag til med salt og peber. Hæld det over selleristavene. Bag dem i alm. Ovn ved 200 grader i ca ½ time eller til fritterne er gyldne og sprøde i enderne.

Sprødstegt kål med kylling

Skyl grønkålen, rib bladene og skær dem i grove stykker. Varm olivenolien op i en wok og rist kålen ved høj varme i kort tid, til kålen er sprød i kanten og stadig har bid. Tag det af varmen og afkøl.

Hak valnøddekernerne i grove stykker, skyl og skær æblet i små tern. Behold skrællen på æblet. Bland kål, æbler og valnødder sammen, pres citronsaft over og drys med lidt salt og godt med friskkværnet peber.

Varm lidt olie op i wokken. Vend kyllingestykkerne i en blanding af frisk timian, presset hvidløg og salt og peber. Steg kyllingestykkerne ved middel varme til de er er møre og gyldne.  Anret dem oven på det ristede grønkål med æbler og valnødder. Server med citronbåde, hvis man ønsker retten mere syrlig.

Aioli

Tjek at alle ingredienser har opnået stuetemperatur. Pisk æg, sennep, citronsaft og presset hvidløg sammen. Hæld olivenolien i – i en meget tynd stråle – imens der piskes med en håndmixer. Fortsæt med at piske til aiolien har en tyk, cremet konsistens. Smag den til med salt og friskkværnet peber.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.