Det er overraskende, hvor godt et alternativ stegt selleri er til en bøf af oksekød. Hvis jeg skulle vælge, så blev det det sunde valg. Tilbehøret skal så være noget andet end sovs og kartofler.
”Man spiser med øjnene” – sagde en god veninde en dag, da vi var ude at spise sammen på en lækker vegetarisk restaurant. Farvestrålende og indbydende så det ud, da retten blev serveret på en smukt designet tallerken og anrettet delikat. Nu vil jeg ikke påstå, at jeg har de evner, men denne ret er farvestrålende og indbydende, og består af supersunde ingredienser fra hele farveskalaen. Der er de bordeaux rødbeder, orange og lilla gulerødder, hvide pastinakker, røde granatæbler, grønne grønkål, gule æbler og brune selleribøffer med hummus til. Flere ernæringseksperter udtaler, at vi skal sørge for at spise mad med mange forskellige farver, for de indeholder en god variation af vitaminer og mineraler.
Jeg er ved at have opbrugt mit depot af rodfrugter, men har stadig masser af kål i haven samt æbler og hvidløg på lager.
Ingredienser til 4 personer
Selleribøf
1 selleriknold
3 spsk. Sesamfrø
1 æg
Salt og peber
Hummus
400 gram tørrede kikærter (Man kan også bruge forkogte på dåse)
2 fed hvidløg
2 spsk. Olivenolie
1 spsk. Tahin (sesampasta)
1 spsk. Tabasco eller en knivspids chilipulver
Saft af ½ citron
1 tsk. spidskommen
Evt. lidt yoghurt til at gøre hummussen lind
Salt
Bagte rodfrugter
1 kilo blandede rodfrugter (gulerødder, rødbeder, pastinakker og persillerødder)
Olivenolie
Salt og peber
Grønkålssalat
Grønkål
Spiseæbler, gerne cox orange
Granatæblekerner
Sådan gør du
Kikærter lægges i blød i ca. 12 timer og koges møre. Eller man kan bruge kikærter på dåse, der er et fint alternativ. Kikærterne blendes med de øvrige ingredienser. Er den for tyk, kan der tilsættes lidt yoghurt for at gøre hummussen lind. Smages til med salt og evt. lidt mere citronsaft og chili.
Selleri skrælles og skæres i 1,5 cm tykke skiver. De vendes i æg og sesamfrø og krydres med salt og peber. Bøfferne steges ved middelvarme på panden ca. 5-6 minutter på hver side til de er gyldne og møre.
Rodfrugterne skrubbes rene og skæres i smalle stave. De lægges i en bradepande i et lag og dryppes med olivenolie, salt og peber. De bages i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter til rodfrugterne er møre og begynder at blive gyldne i kanten.
Grønkålen ribbes, skylles og hakkes fint. Æblerne skæres i små tern og kerner fra granatæble blandes i. Det passer fint med en klassisk olie-eddike dressing til salaten.