Opskriften på min tomatsuppe af friskplukkede tomater er altid et hit. Den har også været bragt her i avisen, men i denne version omdannes den til en fyldig, mættende vintersuppe.
Jeg tilbereder altid rigeligt med tomatsuppe i sæsonen. Så meget, at der kan puttes portioner i fryseren, som tages op, når man allermest trænger til smagen af solmodne tomater og sommer. Nu er vi der, at vi trænger til forår, sol, varme og tomatsuppe.
For at give den et tvist af vinterens simregryder, tilberedes et mættende fyld, som omdanner tomatsuppen til en mellemting mellem en suppe og en gryderet.
Der holdes stadig fast i middelhavskøkkenet og anvendes ingredienser derfra såsom aubergine, rød peber, hvidløg og masser af bredbladet persille.
Ingredienser til 4 personer
Tomatsuppe
1 ½ kilo modne tomater med skind på, hakket groft
2 spsk. olivenolie
4 skalotteløg, hakket fint
4 fed hvidløg, presset eller finthakket
2 rød peber skåret i tern
2 dl tør hvidvin
1 spsk. pasta til grønsagsbouillon eller to bouillontern
1 kvist frisk timian
2 friske laurbærblade
1 ½ tsk tørret basilikum
3 tsk koncentreret tomatpuré
1 tsk sukker
Salt og peber
Fyld
1 aubergine
2 peberfrugter
Et helt hvidløg
1 stor håndfuld bredbladet persille
1 spsk. olivenolie
Salt og peber
Sådan gør du
Tomatsuppe
Hak tomaterne groft. Varm olivenolien i en stor, tykbundet gryde. Tilsæt løg, hvidløg og peberfrugter og steg dem møre under omrøring. Hæld dernæst hvidvinen over og lad det koge lidt ind.
Tilsæt de hakkede tomater, laurbærblade, timian og tørret basilikum og lad det koge i 15 minutter. Herefter tilsættes tomatpuré, bouillon, sukker, salt og peber og kog yderligere i 15 minutter.
Fyld
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Skær auberginen i tern. Befri peberfrugterne for kerner og skær den i både. Læg aubergine og peberfrugt på en bageplade med bagepapir og vend det med olivenolie, salt og peber. Bag det i ca. 25 minutter og vend rundt i det halvvejs henne i bagetiden. Her bages det hele hvidløg med. Hvidløget skal beholde skallen på, for hvidløgsfeddene må ikke tørre ud. De bliver cremede efter en tur i ovnen.
Hvidløgsfeddene befris for skaller og hakkes fint, og blandes sammen med de bagte auberginer og peberfrugter. Fyldet fordeles på tomatsuppen og der drysses gavmildt hakket bredbladet persille henover til sidst.
Der spises et godt brød til og et glas kølig, tør hvidvin er heller ikke dårligt til. Sommeren er på vej!