De fine, ternede blomster hos løgplanten Almindelig vibeæg (Fritillaria Meleagris) kan med lidt god vilje sammenlignes i udseende med vibens spættede æg. Vibens æg er olivengrønne med sorte pletter, hvor vibeæg som løgplante har fine bordeaux eller hvide, nikkende blomsterhoveder med spætter, der næsten er ternede.

Lige nu kan man købe vibeæg i potter som er for-kultiveret og derfor blomstrer nu, hvis man stiller dem ind i varmen.  Det har jeg gjort og har plantet dem i en skålformet vase, der egner sig til at blive omviklet af birkegrene som skal ligne den rede, vibeæggene ligger i.

Efter afblomstring kan løgene lægges i jorden ude i haven. Så vil de blomstre næste år. Vibeæg ynder at vokse i halvskygge under træer og med en busk som nabo. De sætter små sideløg og har godt af at blive delt en gang imellem. Lader man blomsten gå i frø, vil den sprede sig med små græslignende spirer, som man skal passe på med ikke at luge væk.

Det har jeg brugt til dekorationen

4 potter vibeæg

Pottemuld

Kviste fra birk

En skålformet vase på fod. En flad kan også bruges.

Sådan gør jeg

Vibeæggene plantes i pottemuld i vasen. Birkekviste formes til en rede ved at lægge dem i forlængelse af hinanden, hvorefter de vrides rundt og vikles til en rund form, der svarer til omkredsen af vasen. Reden skal være ret tyk, så der skal vikles flere omgange rundt. Reden placeres til sidst.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.