Laks hører påsken til. Hos os serveres den i forskellige traditionelle retter hen over påskedagene. I år vil jeg prøve noget nyt.
I skovbedet står ramsløgene tæt og råber på at blive høstet. I køkkenhaven er kålplanterne ved at danne små knopper, der snart bliver til fine gule blomster, der kan spises og smager godt. Men først skal bladene på grønkålen høstes, for de skal indgå som ingrediens i kartoffelkager sammen med ramsløg. Denne kombination har vist sig at være superlækker som tilbehør til laks.
Da jeg gik rundt i kålbedet og høstede grønkål, opdagede jeg til min store overraskelse, at buket-broccolien mod forventning har dannet hoveder som er klar til at blive høstet. I efteråret hvor jeg troede, at jeg kunne plukke løs af dem, undrede jeg mig over, at de ikke gav noget som helst. Jeg har aldrig hørt om, at buket- broccoli først skulle danne hoveder nu. Måske er planterne blot ved at gå i blomst, som de andre kålplanter, men broccoli hovederne ser helt rigtige og spiseklare ud, som om at det er nu de skal være klar til høst.
De røg med som tilbehør i retten og blev dampet sammen med de grønne asparges. Hvilken ualmindelig lækker nøddeagtig smag. Det er ikke sidste gang, jeg dyrker buket-broccoli i min have, og jeg venter gerne et helt år på dem.

Ingredienser til 4 personer
Ovnbagt laks
En lakseside
Saft af ½ citron
Salt og friskkværnet peber
Kartoffelkager
750 gram kartofler, skrællede eller pillede
50 gram ramsløg
100 gram grønkål
2 æg
1 dl fløde
Salt og friskkværnet peber
Olivenolie
Grønt
500 gram buket-broccoli
500 gram grønne asparges
Dressing
2,5 dl cremefraiche
2 spsk citronsaft
2 spsk friskhakket kørvel
Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Kartoffelkager
Kartoflerne koges i letsaltet vand til de er møre. De skal være kolde, før de røres til en kartoffelkage-fars.
Ramsløg og grønkål skylles og hakkes fint. De kolde kartofler kommes i en røreskål sammen med ramsløg, grønkål, æg og fløde og røres til en jævn masse med en håndmixer. Massen smages til med salt og peber.
Varm en pande op, tilsæt olivenolie og kom massen på panden som flade klatkager. Steg dem ved middel varme i ca. 5 minutter på hver side eller til de har fået en smule skorpe og kan vendes.
Ovnbagt laks
Citronsaft dryppes over laksen og der krydres med salt og friskkværnet peber.
Laksen bages ved 180 grader i 30 minutter.
Grønt
Buket-broccoli og grønne asparges dampes i 1 minut, så de stadig har en fast og sprød konsistens.
Dressing
Cremefraiche røres med citronsaft og smages til med salt og peber. Kørvel hakkes fint og tilsættes.