(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)

Påsken står for døren. Traditionen tro skal der pyntes op ude og inde, så her bliver fint, når vi modtager familien til påskefrokost.

Det er nu ikke kun for gæsternes skyld, at der kreeres påskepynt. Selve processen i at gå amok i planter, kviste, æg og andet tilbehør er hyggeligt, for så forsvinder man for en tid fra jordens overflade rent mentalt, og fordyber sig helt i den ene kreation efter den anden. Før man ser sig om, så står der pludselig 15 forskellige dekorationer, og det er svært at finde plads til dem alle uden at bolig og have kommer til at ligne et fastelavnsris. Men har man nu været på planteskole og forkøbe sig, så skal alt jo bruges – rub og stub. Jeg tror at mange kan genkende dette tidsfordriv, som jo egentlig er meget sundt for sjælen, når man er plante- og haveglad.

Havebordet er fyldt op med planter, potter fade og andet tilbehør, for der skal kreeres dekorationer til hus og have. Alt skal bruges op, så der ikke opstår plantespild. Jeg blev fristet og forkøbte mig på planteskolen, og det blev til 15 dekorationer og andet til at pynte op til påske.

Jeg har valgt et farvetema i hvidt, gult og blåt, så planterne kan sammensættes på kryds og tværs uden at komme til at ligne en farveladepalet. Planterne skal også kunne genbruges og plantes ud i havens bede efterfølgende.

Fad med lysegule og hvide planter

På havebordet, hvor vi ofte opholder os, når det er lunt og solen skinner, har jeg placeret et stort keramisk fad med lysegule og hvide blomstrende planter med lidt lysegrønt fyld. Før i tiden kunne jeg ikke fordrage sammenplantninger. I min familie kaldte vi dem ofte for ”hundebegravelser”, for vi syntes at det lignede et sammensurium af blomster, som man ser, når kæledyr eller f.eks. fugle begraves i haven, og børn planter gravstedet til med det man kan finde.

Nu er jeg ret begejstret for sammenplantninger i store beholdere, blot man holder sig til et tema eller en farveholdning, lidt ligesom når man sammensætter planter i havens bede.

I fadet har jeg i midten plantet de højeste planter – en lysegul og hvid gyldenlak, en gul akeleje og høje narcisser der står med knop. I kanten omkring er plantet hvide bellis med en lysegul knap i midten, hvide og gule hornvioler, hvide perlehyacinter og husfred. Sidstnævnte kan bruges som krukkeplante til sommer, og vokser sig store som marokkopuder, hvis de løbende plantes om i større potter. De øvrige planter ryger ud i havens bede, når de afblomstrer. Kattegræs skal ligne en langhåret, uslået græsplæne som den ser ud i april måned. Kattegræs er svær at holde liv i hele sommeren, så den forærer jeg til kattene.

Dekorationen kan være lidt sart overfor frost, så den stilles i drivhuset, når der er udsigt til nattefrost.

Forglemmigej og vagtelæg i rede

I en rede bundet af visne strå fra prydgræsser er plantet et par forglemmigej. Jordklumpen er puttet i en plasticpose, så den ikke fugter og ødelægger reden. Den fyldes op med dekorationsbark og pyntes med vagtelæg. Dekorationen kan stå både ude og inde. Man skal dog være forberedt på, at forglemmigej afblomstrer meget hurtigt, når de står inde i varmen. Jeg tager reden ind om dagen og ud om natten for at holde blomstringen længere.

Gennemsigtig beholder

Der er noget skønt ved at plante i gennemsigtige beholdere, da jord og bark har så flot en farve. Jeg er vild med jord, og derfor indgår den som et dekorativt indslag i denne dekoration. Her har jeg plantet de smukkeste hornvioler, jeg kunne finde på planteskolen. De stod bagerst på hylden og havde strakt sig langt efter lyset. Der var kun de to tilbage, og selv om de var ranglede blev de fine med lidt støtte.

Jeg har en tendens til at fiske de mest skæve vækster frem, for de alt for afrettede planter kan godt blive en tand for kedelige. Sådan er det også med livet og mennesker i det hele taget. Lidt skævhed skaber kolorit på tilværelsen.

I midten af dekorationen er plantet en ”nydelig” afrettet hornviol som er omgivet af hvide perlehyacinter.

Gåseæg på troldpil

For et par uger siden klippede jeg grene fra en troldpil og satte dem i vand. Nu er de sprunget ud, og de lysegrønne, aflange, krøllede blade er så fine og forårsagtige. Jeg har på en planteskole købt gåseæg puttet i små ampler beregnet som vaser til ophæng. I toppen af gåseæggene er der et hul, hvorigennem man kan fylde vand og arrangere blomster.  Jeg var i haven og høste snepryd og min yndlingspåskelilje Narcissus ”Rip van Winkle”, der helt adskiller sig fra de traditionelle i både form og farve.

Den fine lave påskelilje “Rip van Winkle” sammen med russisk skilla.

Karse og andet grønt til påskebordet

Der spises meget karse i påskedagene, så der sås karse i potter. De pyntes op med en krans af birkegrene, så de ligner reder med karse. For et par år siden såede jeg karse i køkkenhaven, for jeg havde fået et tip om, at de udvikler sig til høje flotte planter med små, hvide blomster, der er så smukke som fyld i buketter. Både blomster og blade kan spises og smager af karse. Den karse, vi spiser på æggemadden, er egentlig kun små-spirer som er på vej til at blive store planter. Det når de som regel aldrig at blive til.

De to potter med karse indgår i bordpynten til påskefrokosten. Hvorfor ikke gør kål på pynten under frokosten, så den ikke blot er til pynt. I år har jeg derfor valgt at fylde små patinerede lerpotter med krydderurter, som man kan klippe af som drys til maden. Her står brøndkarse, kørvel, purløg, bredbladet persille og koriander. Hornvioler kan også spises, blot de er usprøjtede. De smager skønt af Jenka-tyggegummi og sender en direkte tilbage til barndommens gade.

Hos en lokal gårdbutik har jeg købt økologiske brune æg i forskellige nuancer, som jeg har kogt og lagt mellem krukkerne sammen med kogte vagtelæg. Alt skal kunne spises. Små sakse er placeret rundt omkring, så man nemt kan komme til at klippe.

Hornvioler, påskeliljer og lyseblå æg

Det er så dekorativt at bruge staudeafklip til at forme reder af. Jeg var en tur i kompostbunken og fandt de mest medgørlige stængler, som kunne bøjes og vrides til en rede. Heri har jeg plantet lyseblå hornvioler og den specielle tragtformede påskelilje Narcissus bulbocodium Spoirot. Jeg kunne ikke finde den på planteskolen, så jeg måtte ud i haven og grave nogle op, som jeg plantede ud sidste år. Så snart de afblomstrer, ryger de tilbage i haven igen.

De blå æg passer jeg godt på, for de blev lagt for flere år siden af vores grønlæggerhøne, der siden blev taget af en mår. Den blå farve er så fin og matcher de lyseblå hornvioler. Jeg pakker æggene ind i silkepapir og gemmer dem i en kasse med låg.

Enkelte af de blå æg er slået i stykker i toppen, så de kan bruges som vaser til blomster. Det er arrangeret i en lille lerpotte med en rede omkring flettet af birkegrene. Jeg har sat den lille fine påskelilje Narcissus bulbocodium Spoirot sammen med hvide og gule hornvioler.

Zinkfade på terrassen

På terrassen står et zinkfad med hvide hornvioler, primulaer, hyacinter, perlehyacinter og grene af dunpil. Vandkanderne er taget frem og indgår i arrangementet til venstre. Det er køligt og fint i udtrykket især denne dag, da billedet blev taget, hvor der var rimfrost på græsset.

Til højre ses to fade med planter i rosa toner. Her er det engelsk græs, rosa skilla, primula og hornvioler. Her er ligeledes stukket grene af dunpil i dekorationerne.

April måned er lunefuld, for der kan både være dejlig varmt, så man kan sidde ude i t-shirt uden at fryse. Det kan også være bidende koldt med frost og sne. De fleste af planterne, jeg vælger til krukkerne, kan tåle lidt frost uden at tage skade. Så de kan sagtens stå udenfor.  Det gælder alle de nævnte løgplanter, hornvioler, primula og gyldenlak.

Små påskeliljer og sarte hornvioler i en Tage Andersen vase

Den fine vase lavet af Tage Andersen er taget frem, og er i anledningen af påske fyldt med bittesmå påskeliljer Narcissus ”Minnow” og de sarteste hornvioler i svagt gult og blåt. Det er så spinkel og yndig en sammensætning af planter i skærende kontrast til den bastante og rustikke vase. Jeg har viklet en krans af birkegrene rundt omkring toppen af vasen for at give dekorationen et påskeagtigt udtryk.

Vasen placeres midt på bordet under påskefrokosten, og stilles bagefter ud på havebordet, hvis vejret ikke er fugtigt. Så holder planternes blomstring længere.

Artiskok æg og kyllinger

Det er altid et hit at fylde bakker med ting og sager. Her har jeg lagt en dekorativ artiskok og placeret mugne potter i matchende farve plantet til med blå perlehyacinter. En krans bundet af grene har fået en hvid stenbedsplante i midten. En lille rede er fyldt med mos og perlehyacinter og et par lerpotter er proppet til med hønsefjer, vagtelæg og små kunstige kyllinger, der ser ud som om at de har fået pip.

Sæsonens krukkeplanter

Ved hver højtid og gennem havesæsonen nyder jeg at pynte den lille aftenterrasse op (tv) med sæsonens krukkeplanter. Jeg vælger altid et rustikt udtryk og fylder derfor ofte terrassen med urter i potter. I anledningen af påske, har jeg fundet jernopsatserne frem og har fyldt bakkerne med påskeliljer i knop og de sjove primula veris med gule og sorte striber, der får mig til at tænke på bier.

Det runde træfad er et gammelt ostefad fra et mejeri, som jeg har fyldt med påskeliljer og perlehyacinter, som endnu ikke er sprunget ud. I krukken står en dværgpil med store knopper.

Nede foran drivhuset er cafemøblerne stillet frem. Her er små lerpotter sat på bordet med påskeliljer, hornvioler og primula.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.