Nu er det tiden at lave porsesnaps på raklerne. Man kan lave porsesnaps både på rakler og på bladene. Smagen varierer en smule, hvor jeg synes at en snaps på rakler er en smule mere parfumeret og bitter. Men den smager alligevel pragtfuld.

I påsken holdt vi påskefrokost for familien, og den mest populære kryddersnaps er altid porsesnapsen – det ses på beholdningen. Det er en tradition at påskefrokosten holdes hos os, så jeg må sørge for, at der er et par flasker porsesnaps klar til næste år.

Jeg dyrker porse i haven. Porsebusken var en gave, men de kan købes på planteskoler. Den blev plantet i halvskygge i bærhaven på et forholdsvis fugtigt sted. Porse vokser i naturen omkring moser og søer, hvor jorden er fugtig og til den sure side. Jeg har forsøgt at efterligne vækstvilkårene i min haven med god succes, selvom jeg ikke har en havedam den kan vokse på bredden af.

Porseplanten gror i surbundsjord, og jeg sørger for at vande den jævnligt i tørre perioder.

Ingredienser

En flaske klar brøndumsnaps 70 cl.

En håndfuld rakler fra porseplanten

Sådan gør du

Riv raklerne af porseplanten og fyld dem i en flaske eller syltetøjsglas med snaps.

Stil snapsen mørkt f.eks. i et køkkenskab. Lad det trække i 4 uger, hvorefter raklerne filtreres fra og snapsen hældes på en fin kryddersnapseflaske.

Lad snapsen stå og modne i minimum en måneds tid, men gerne op til et helt år, hvilket passer med at snapsen er på sit højeste til påske næste år. Der ryger dog lidt til julefrokosterne, så lav endelig rigeligt.

Opbevar snapsen mørkt og gerne køligt.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.