Denne kombination af øl og kage er god. Jeg troede ikke helt på det, før min papdatter Anna serverede en pandekagelagkage med øl i dejen og med øl som drikkevare til.

Anna har været på påskeferie, og så ved vi, at der bliver bagt kager, og at vi skal smage på sjove øl. For om nogen er Anna både kage- og øl-entusiast. Vi har ofte benyttet os af hendes evner i at bage himmerigsmundfulde. Hun leverede kager til vores bryllup, ved runde fødselsdage og højtider, hvor familien mødes.

Men den helt store hobby er øl. Ikke at drikke sig stangstiv hver weekend, men selve øl-universet og især mikrobryggeriernes spændende opskrifter på alverdens øl. Anna har sammen med sin veninde profilen @dedyredaaser på Instagram og er i den sammenhæng inviteret med i øl-universets festivaler, events og fejringer af nye bryg på mikrobryggerierne. De er endda blevet inviteret til at designe et par øl som sættes i produktion.

Anna havde taget en vanilje-porter med, som kunne indgå i en kage. Vanilje og kage hænger naturligt sammen, og det gør øl og vanilje også. Så hvorfor ikke mikse. En anden vigtig ingrediens er kardemomme, der er Annas favoritkrydderi.

Øl gør pandekagedej sprød i kanten, har jeg nu lært. I fryseren fandt jeg noget hjemmelavet kirsebærkompot, der blev vendt sammen med flødeskum. Det blev lagt som tyndt lag mellem pandekagerne. I haven kan man allerede finde spiselige blomster, der kom ovenpå kagen som pynt. Her er forglemmigej, hornvioler, mynte og lidt martsvioler drysset gavmildt hen over kagen sammen med friske hindbær og blåbær. Godt for øjet og særdeles godt for ganen.

Ingredienser til en pandekage-lagkage

Dej til ca. 15 pandekager

1 vaniljestang/1 tsk vaniljepasta

100 g sukker

1,5 tsk stødt kardemomme

6 æg

6 dl letmælk

8-10 spsk øl, gerne mørke øltyper såsom stout/porter eller mørk ale

3 knivspids fint salt

200 g hvedemel

70 g fuldkornshvedemel

Smør til stegning

Fyld og pynt

½ liter piskefløde

100 gram bærkompot (brombær, kirsebær, blåbær eller hindbær)

3 spsk ahornsirup til kompotten

2 spsk ahornsirup til at hælde ud over lagkagen til sidst

Spiselige blomster og blade f.eks. hornvioler, natvioler, martsvioler, bellis, morgenfrue og mynte

Sådan gør du

Vaniljekorn fra enten stangen eller pasta blandes med sukkeret i en stor skål. Bland kardemomme, æg, mælk, øl og salt i skålen og pisk det let sammen. I opskriften her er brugt en 9,5% Imperial Vanilla and Coffee Porter fra Ugly Duck Brewing. Andre mørke øltyper er også gode, ellers brug hvad du har.

Sigt hvedemel og fuldkornshvedemel i dejen og pisk det godt sammen.

Lad dejen sætte sig en halv til en hel time.

Steg pandekagerne til de er gyldne på begge sider.

Lad pandekagerne køle af til stuetemperatur eller lavere.

Imens laves kompotten af friske eller optøede bær, der blendes sammen med ahornsirup.

Pisk flødeskummet stift og vend det med kompotten.

Læg pandekagerne sammen med et tyndt lag flødeskum blandet med kompot. Hæld sirup ud over kagen og pynt den med friske bær og spiselige blomster.

Servér med resten af øllen!

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.