Denne tomatsalat tilberedes helt uden dressing, for det behøves ikke, når der tilsættes løgkarse, der giver en krydret smag, og olivenurt der erstatter olivenolie.
En dejlig umamismag får man, når en ret har både sødme, syrlighed, det stærke og det fede i den rette balance.
Tomaterne står i køkkenvinduet og er begyndt at give små røde tomater. Det er en busktomat – Lycopericon lycop., der ikke skal knibes, og som gavmildt øser af sig med små røde tomater gennem hele sommeren.
Løgkarse gror som ukrudt i bede, i hegn og hæk og under træerne i Troensehaven. Lige nu står den med fine hvide blomster. I april satte den blade som var milde i smagen. Jo ældre løgkarsen bliver, jo mere grov i strukturen og smagen bliver bladene. Derfor bruger jeg kun blomsterne i denne salat. Dekorativt er det også.
Olivenurt er en ny flerårig krydderurt som jeg første gang så for 4 år siden. Nu skyder den trofast op i urtebedet med de fine lysegrønne skud. Olivenurt smager af olivenolie og er fremragende i salater, især sammen med tomater.
Flere steder i haven gror den vilde hornviol, som jeg pynter salaten med.
Ingredienser
250 gram cherrytomater
1 lille håndfuld blomster fra løgkarse
1 lille håndfuld olivenurt
Lidt salt
Sådan gør du
Skær cherrytomaterne i halve.
Nip blomsterne af løgkarse og drys dem hen over tomaterne. Tilsæt olivenurten, der er skåret i mindre stykker. Drys lidt salt henover.
Pynt eventuelt salaten med spiselige blomster såsom hornvioler